Vlada očekuje da ćemo imati višak struje od 486 GWh

    1 sedmica pre 88 pregleda Izvor: pobjeda.me
Foto : gov.me –

Energetskim bilansom za narednu godinu, koji je usvojen na današnjoj sjednici Vlade, planirano je da Crna Gora ima višak električne energije od 486 gigavatsati (GWh).

– U narednoj godini potrošnja električne energije planirana je na 3.112 GWh, dok je proizvodnja projektovana na 3.598 GWh, što je za 12,83 odsto više od procjene ostvarenja u ovoj godini, što ukazuje na projekciju da ćemo imati viškove u iznosu od 486 gigavatsati – kazao je na sjednici Vlade državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Admir Šahmanović.

On je naveo da je za narednu godinu pljevaljski Rudnik uglja planirao prozvodnju od dva miliona tona.

– Oko 87 odsto proizvedenog uglja se troši za proizvoidnju električne energije u Termoelektrani – precizirao je Šahmanović.

On je saopštio da je energetskim bilansom ukupan promet naftnih derivata za potrebe potrošnje u Crnoj Gori u narednoj godini planiran u količini 394.783 tone što je za 7,1 odsto više od procjene potrošnje u ovoj godini.

– Iz energetskog bilansa se može zaključiti da od ukupnih potreba za energijom Crnoj Gori nedostaje značajan dio, koji je u prošloj godini iznosio 38,75 odsto, u ovoj godini se procjenjuje nedostatak od 40,14 odsto a u narednoj godini se planira na 35,79 odsto – rekao je Šahmanović i dodao da najveći uticaj na ukupni deficit energije imaju naftni derivati i prirodni gas, koji po planu za 2023. godinu čine 46,59 odsto ukupne potrošnje energenata.

On je podsjetio da se naftni derivati i prirodni gas za potrebe domaćeg tržišta u potpunosti uvoze.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović naveo je da Crna Gora mora da krene u izgradnju energetskih objekata.

– To je jedini način da umanjimo zavisnost od uvoza energenata – rekao je Abazović.
On je kazao je da su pokrenuti ,,ozbiljni razgovori“ da se u Luci Bar izgradi LNG terminal (terminal za tečni prirodni gas).-Crna Gora nije dio mreže za prirodni gas. Imamo ozbiljne razgovore da se u Luci Bar izgradi LNG (liquefied natural gas) terminal. Izgradnja LNG terminala nije stvar jedne Vlade, jer i ona da se započne teško može da se završi u mandatu jedne vlade. To je dugoročno razmišljanje o ekonomskoj nezavisnosti naše zemlje i dovođenja još jednog energenta koji može u nekom narednom periodu da stvori mogućnost da građani osjećaju veću sigurnost – rekao je Abazović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

PV Informer
%d bloggers like this: