Vlada: Prioritet turistički i ekonomski razvoj Žabljaka, uz očuvanje životne sredine

    1 mesec pre 95 pregleda Izvor: gov.me

Ministarstvo ekonomskog razvoja objavilo je postupak javne nabavke za Usluge izrade Studije izvodljivosti za rekonstrukciju stare ili izgradnju nove žičare postojećom trasom žičare na Savinom kuku.

Studije izvodljivosti za rekonstrukciju stare ili izgradnju nove žičare postojećom trasom žičare na Savinom kuku, Žabljak se odnosi na utvrđivanje tehničke, ekonomske, pravne i operativne izvodljivosti, a kroz utvrđivanje: tehničkog rješenja; ekološko – prostorne prihvatljivosti; opravdanosti i povraćaja planiranih ulaganja; profitabilnosti i ekonomske uspješnosti planiranog projekta.

Predmetna Studija će nakon izrade biti upućena UNESCO-om Centru za svjetsku baštinu radi ispitivanja od strane IUCN-a. Takođe, treba napomenuti da je, polazeći od osnovnih preporuka koje su date predmetnim Izvještajem i zaključcima, Država Crna Gora posredstvom resornog ministarstva pokrenula postupak izmjene i dopune Prostornog plana posebne namjene za Durmitorsko područje, a sve u cilju zaštite prirodnog dobra – Nacionalnog parka „Durmitor“ koji uživa zaštitu UNESCO-a.

Osnovni cilj izrade Studije izvodljivosti je da se kroz detaljnu analizu predmetnog područja i investicija sa više aspekata, ponudi jasan zaključak o opravdanosti i profitabilnosti investicije kao i da se donese zaključak o eventualnom uticaju na održivost sa aspekta očuvanja izuzetnih univerzalnih vrijednosti dobra svjetske baštine, prostora u kojem se vrši intervencija zamjene stare instalacije.

„Imajući u vidu da je Žabljak jedan od najposjećenih gradova Crne Gore koji je u ovoj ljetnjoj turističkoj sezoni ostvario oko deset hiljada noćenja više nego rekordne 2019. godine, potencijal koji ova destinacija ima je ogroman, a nova Vlada Crne Gore i ovim pokazuje da želi da dodatno unaprijedi turistički i ekonomski razvoj Žabljaka uz istovremeno očuvanje životne sredine“, saopštili su iz Vlade.

Svi detalji postupka Javne nabavke dostupni su na sledećem linku https://cejn.gov.me/tenders/view-tender/8690

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 27751 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 11948 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11889 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 11303 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 10667 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 10066 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 9527 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 9302 pregleda
%d bloggers like this: