Vlada se bira na izborima, a ne na litijama

  • 1 mjesec pre
  • 234 pregleda
  • Izvor: portalanalitika.me

Mitropolit Amfilohije izjavio je pred crnogorskim građanima i vjerujućim narodom u Tivtu da Vladu treba srušiti ako ne povuče Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica. Podsjećamo Mitropolita da se Vlada bira u Parlamentu voljom predstavnika naroda izabranih na demokratskim izborima. A posebno da se nijedna Vlada nije birala niti će biti rušena na litijama, bilo kojim povodom, saopšteno je danas iz Vlade Crne Gore.

“Ustavom je to zabranjeno, a djelovanje crkve odvojeno od države, pa će i Vlada i svi državni organi odlučno stojati na poziciji odbrane Ustava i zakona, i na njima zasnovanog poretka. Nijedan zakon, pa makar ne bio ni odličan ni vrlo dobar, ne uvodi bezakonje nego red i poredak u nekoj oblasti društvenog života”, ističe se u saopštenju Vladinog biroa za odnose s javnošću. 

Podsjećaju građane, vjernike i sveštenstvo “da upravo riječ Božija zapovijeda da se vjernik moli za vlast u onom mjestu gdje živi da bi zbog opšteg dobra i njemu bilo dobro”. 

“Po pravoslavnom učenju – ko se protivi zakonu, protivi se i Božjem poretku. Na kraju, žalimo što i ovom izjavom Mitropolit još jednom pokazuje da se ne drži Ustava, već neodržive pozicije da je crkva iznad Države, iako je Crna Gora demokratska i sekularna država. A za očekivati je da bude vjerski poglavar kojeg upravo ova Vlada drži za svog legitimnog sagovornika. Dakle, ostajemo posvećeni dijalogu sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom u cilju punog razumijevanja Zakona, njegove bolje implementacije i stvaranja uslova za potpisivanje temeljnog ugovora. Najmanje toliko očekujemo i od mitropolita Amfilohija”, zaključuje se u saopštenju Vlade Crne Gore. 

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.