Vlada utvrdila Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti

    10 mjeseci pre 242 pregleda Izvor: antenam.net

Kako je jutros i objavila Antena M – Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica utvrđen je na današnjoj sjednici Vlade, a Skupštini će biti dostavljen za zahtjevom da bude razmatran i usvojen na posebnoj sjednici parlamenta.

To je nakon sjednice saopštio ministar pravde i potpredsjednik Vlade Zoran Pažin.

”Usvojen je inovirani Prijedlog zakona kojim se u potpunosti prihvataju sve preporuke EK. Prateći najviše standarde u ovoj oblasti, dobili smo moderan i liberalan tekst zakona koji na sveobuhvatan način omogućava da svaki građanin bude ili ne bude, po sopstvenoj želji ili savjesti, dio neke vjerske zajednice, a da pri tome država štiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima Crne Gore i obezbjeđuje da zakoni važe za sve”- kazao je on.

Posjetio je da je na snazi i dalje zakon iz 1977, odnosno prije 50 godina.

”Današnjim činom Vlada ispunjava i ustavnu obavezu usvajanjem ovog zakona koji je od kapitalnog značaja za demokratiju i izlazi u susret ne samo sadašnjim nego i prošlim i budućim generacijama”- kazao je on.

Upitan da li je bilo dodatnih susreta i razgovora sa predstavncima SPC, Pažin je kazao:

”Nama je u interesu bilo da kreiramo zakon koji će u najmanjoj mjeri dijeliti Crnu Goru. Imali smo susret sa predstavnicima SPC, nažalost oni nijesu prihvatili dijalog o ispunjavanju preporuka Ek, uslovljavajući taj dijalog razgoovrima i istovremenim donošenjem zakona o restituciji crkvene imovine i zahtijevajući da se otvori rasprava o svim drugim pitanjima koja uređuje ovaj zakon, što za Vladu nije bilo prihvatljivo” kazao je on. 

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6620 pregleda