Vlasti u Prištini zabranile ulazak patrijarhu Porfiriju na KiM

    1 mesec pre 289 pregleda Izvor: RTS

Na prelazu Merdare vlasti u Prištini nisu dozvolile patrijarhu sprskom Porfiriju i sedmorici arhijereja SPC da uđu na teritoriju KiM, kako bi prisustvovali u utorak svečanom početku rada redovnog godišnjeg zasijedanja Sabora u Pećkoj patrijaršiji, potvrđeno je RTS-u u Patrijaršiji.

Iz Patrijaršije navode da je patrijarhu Porfiriju, bez ikakvog obrazloženja zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju.

„Sa stanovišta ljudskih prava i sloboda bilo kog čovjeka, odluka da se poglavaru Srpske pravoslavne crkve i episkopima zabrani dolazak u drevno sjedište Srpske pravoslavne crkve jeste nerazumna i neprihvatljiva, u isto vreme je tačna slika položaja srpske crkve i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, navode iz Patrijaršije.

Ističe se da patrijarh apeluje na sve koji imaju uticaj na situaciju na Kosovu i Metohiji da učine ono što je do njih kako bi se prestalo sa flagrantnim kršenjem ljudskih prava srpskog naroda, pa i prava na slobodu kretenja srpskog patrijarha, episkopa i sveštenstva.

„Patrijarh Porfirije neće ostaviti svoj narod na Kosovu i Metohiji i učiniće sve što je moguće da se sa njim sretne i da se sa njim zajedno pomoli Bogu što prije bude moguće“, piše u saopštenju iz patrijaršije.

Patrijarh: Sva vrata mi otvorena, osim vrata mog doma

Patrijarh Porfirije se oglasio na Instagramu navodeći da su mu sva vrata ovog svijeta otvorena, a da su mu samo vrata njegovog doma, Pećke Patrijaršije, zatvorena i da mu ne daju da u njega uđe.

„Kao Patrijarh srpski, kao građanin i kao vernik znam i poručujem da će ta vrata, prije ili kasnije, otvoriti sam Bog. Oni koji su zatvorili vrata doma molitve, čine zlo najpre sebi, a potom i svim ljudima, oni su zatvorili vrata za svako dobro, blagoslov i sreću. Kada patrijarhu srpskom ovako uskraćuju slobodu kretanja, šta li se tek dešava sa Srbima koji žive u getima“, upitao je patrijarh.

Poručio im je da izdrže „jer ko izdrži do kraja taj će se spasiti“.

„Ako su zatvorili vrata Pećke patrijaršije za srpskog patrijarha, sigurno je da ne mogu zatvoriti našu ljubav i naše dobre namjere, sigurno je da je za nas, najviše na Kosovu i Metohiji, nebo otvoreno i ono će otvoriti sva vrata koje je zlo zatvorilo“, poručio je patrijarh.

Sabor SPC na Vračaru umjesto u Pećkoj petrijaršiji

Iz Patrijaršije navode da zbog toga Sabor SPC neće, kao što je bilo planirano, početi sa radom sjutra u Pećkoj patrijaršiji, već će se arhijereji okupiti u Beogradu, u Hramu Svetog Save na Vračaru, gdje će u devet sati početi liturgija.

Sabor će sjutra početi u kripti prizivom Svetog duha u Hramu Svetog Save gdje će se okupiti svi arhijereji SPC.

Radni dio Sabora pod predsjedništvom patrijarha Porfirija počeće u Kripti Hrama Svetog Save, a poglavar SPC će se na samom početku svečane sjednice obratiti arhijerejima i istaknuti najznačajnija dešavanja u toku protekle godine i ukazati na neke od izazova sa kojima će se Sabor baviti u narednim danima.

Kako se očekuje, Sabor bi mogao da traje narednih nedjelju dana.

Najava o planovima patrijarha poslata u skladu sa važećim sporazumima

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je da je patrijarhu zabranjen ulazak na KiM po direktnoj naredbi Aljbina Kurtija.

„Patrijarh srpski je danas u 13.30 časova trebalo da pređe administrativni prelaz Merdare kako bi se uputio u vjekovno sjedište srpskih arhiepiskopa i patrijarha, ali u trenutku kada se on nalazio nadomak prelaza, iz Prištine je stigla zabrana u kojoj se navodi da poglavar SPC ne može da uđe na prostor Kosova i Metohije“, rekao je Petković.

U saopštenju se navodi da je oficir za vezu Beograda u skladu sa svim važećim sporazumima i procedurama poslao najavu o planovima poglavara SPC da u Pećkoj patrijaršiji prisustvuje prvom danu Sabora SPC.

“Takva politika, politika mržnje, vjerske netolerancije, ugnjetavanja, zabrana kandidovala je takozvano Kosovo za članstvo u Savjetu Evrope i neka se nad tom činjenicom u svijetlu današnjih događaja dobro zamisle svi oni predstavnici međunarodne zajednice koji takvu politiku kreiraju i podržavaju“, poručio je Petković.

I Srpska lista je osudila “sramnu i nerazumnu odluku režima Aljbina Kurtija da zabrani patrijarhu srpskom Porfiriju da dođe u svoj dom“.

“Ova odluka je još jedna u nizu sa ciljem progona i zabrane svega srpskog na Kosovu i Metohiji pred očima međunarodne zajednice koja je vrlo agilna i bučna kada treba braniti prava Albanaca. Danas ćute i ne progovaraju na ovo sramno anticivilizacijsko ponašanje Kurtija u 21. vijeku“, saopštila je Srpska lista.