Vojinović: Zbog većeg broja tropskih dana, u Crnoj Gori ćemo imati sve veće suše

    2 sedmice pre 289 pregleda Izvor: gradski.me

Foto: Pixabay –

Vlada hitno mora da usvoji Nacionalni Plan o adaptaciji na klimatske promjene kako bi se smanjo njihov uticaj na stanovništvo i privredu. Klimatske promjene najviše pogađaju zdravstveni sistem, poljoprivredu i turizam, poručila je za Gradsku Ivana Vojinović direktorica Centra za klimatske promjene na UDG-u.

Klimatske promjene, kako je naglašeno, uz brojne negativne efekte donose i ekonomske gubitke crnogorskim poljoprivrednicima.

„Poljoprivreda je uvijek bila na udaru, a u narednom perodu biće sve više. Donosioci odluka moraju obratiti pažnju na vezu klimatske promjene i njihov uticaj na poljopridrednike. Nažalost, zbog većeg broja tropskih dana, koji se očekuju, svih narednih godina, u Crnoj Gori ćemo imati sve veće suše“, kazala je Vojinović.

Vojinović je istakla da na sjeveru zimus nije bilo snijega, što je negativno uticalo i na turistički promet. Poručila je da privrednici moraju da se prilagode klimatskim promjenama, uz pomoć države.

„Država koja se prilagodi klimatskim promjenama može na neki način da izađe sa minimalnim ožiljcima i posljedicama. Ne možemo očekivati da će se vratiti klima iz prošlosti, klima će postajati sve toplija i toplija. Naš opstanak zahtijeva isključivo naše prilagođavanje“.

Ukoliko mjere iz Nacionalnog plana za adaptaciju budu sprovedene na pravi način, to će pomoći da se donekle umanje negativne posljedice klimatskskih promjena po zdravstveni sistem, poljoprivdredu i turizam, zaključila je Vojinović.