Vojvodić: U žurbi sa smjenom Zavod ostavili u vanrednom stanju

    1 mesec pre 239 pregleda Izvor: dan.co.me

Smijenjeni predsjednik Upravnog odbora (UO) Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) Dejan Vojvodić tvrdi da ga je Vlada, zajedno sa još dva člana tog tijela, smijenila bez razloga, te da su u žurbi da ih smijene zaboravili da imenuju nove članove, ostavljajući tako ZZZ u vanrednom stanju.

VojvodićMevludin Dizdarević i Dragan Marović, kao vladini predstavnici u UO ZZZ, smijenjeni su na sjednici izvršne vlasti u četvrtak, a po predlogu ministarke rada Naide Nišić, koja je kao formalni razlog smjene navela neizvršavanje njihovih dužnosti, odnosno što nijesu izabrali direktora ZZZ u prethodnom dvogodišnjem periodu.

Vojvodić kaže da je problem s izborom direktora Upravni odbor ZZZ kojem je bio na čelu naslijedio od svojih prethodnika, za vrijeme čijeg mandata je Uprava za kadrove formirala Komisiju za provjeru kompetencija, znanja i sposobnosti kandidata za direktora ZZZ, a za koju je utvrđeno da je bila nezakonitog sastava. To što direktor ZZZ nije izabran po konkursu iz februara 2022. poslužilo je kao formalni razlog za smjenu vladinih predstavnika u UO ZZZ, koje je na te pozicije imenovala prethodna izvršna vlast.
– UO Zavoda je uradio mnogo toga. Može da se tumači ko hoće da gleda pravedno da je jedna od boljih odluka što smo stvorili preduslove da se za direktora ZZZCG izabere najbolje rangirani na konkursu iz februara 2022, što ranije nije bio slučaj. Svi upućeni znaju da se proces odužio zbog žalbi Gorana Folića i Davida Perčobića, a ne zbog Upravnog odbora ZZZCG – rekao je Vojvodić.

On je kazao da je za smjenu čuo iz medija, ali da je prije održavanja sjednice Vlade znao za konsultacije koje je ministarka Nišić imala s dijelom članova UO, pri čemu on nije bio konsultovan, na temu predloga o produženju mandata trenutnom v.d. direktora Zavoda, što smatra svjesnim miješanjem u rad UO.

Nakon saznanja da Nišić konsultuje njegove kolege, bez prisustva i obavještavanja njega kao predsjednika UO, Vojvodić je ministarki uputio mejl u kojem je naveo da će upravni odbor, nakon oglašavanja Upravnog suda Crne Gore nenadležnim za odluke donijete vezano za tužbu kandidata za direktora Davida Perčobića i Gorana Folića, ponovo birati direktora ZZZ sa liste prijavljenih kandidata iz 2022. godine. On joj je u dopisu ukazao da je aktuelni vršilac dužnosti direktora ZZZ Gzim Hajdinaga, zbog situacije koja je započela nezakonitim formiranjem komisije za ocjenu i izbor kandidata po konkursu iz 2022. godine, najavio da će u dogledno vrijeme podnijeti ostavku.

– Upravni odbor Zavoda je na poslednjoj, 37. sjednici, održanoj 28. marta 2024. godine, produžio mandat vršiocu dužnosti direktora Zavoda Gzimu Hajdinagi do imenovanja novog direktora Zavoda, u skladu sa zakonom, a najduže do šest mjeseci. Na ovaj način, najednostavnije će se, u skladu sa započetom zakonskom procedurom, prevazići situacija koja se tiče spornog konkursa za izbor direktora Zavoda iz 2022. godine – rekao je Vojvodić.

Ministarki je ukazao da je UO uputio dopis Upravi za ljudske resurse da ponovo formira zakonitu komisiju za provjeru kompetencija, znanja i sposobnosti kandidata po javnom konkursu od 11. februara 2022.godine i da se postupak nastavi u skladu sa propisima, kako bi Upravni odbor Zavoda donio zakonitu odluku u predmetnim upravnim stvarima.

Vojvodić tvrdi da je UO na čijem je čelu bio ostvario značajne rezultate u prethodnom periodu.

– Stopirali smo sudske isplate za rad u komisijama u iznosu od preko dva miliona eura, pokrenuli bolju naplatu zaboravljenih kredita u iznosu preko 12 miliona, otkrili nezakonito trošenje novca za period od 2013. do 2022, te stopirali malverzacije u iznosu blizu milion eura na relaciji Zavod – Uprava lokalnih javnih prihoda – predočio je Vojvodić.

Za vrijeme njihovog mandata, kako je dodao, obnovljen je nezakonito raskinuti ugovor prethodnog menadžmenta sa Prvom bankom, dali su smjernice da se uredi Fond za profesionalnu rehabilitaciju, priveli kraju digitalizaciju Zavoda i pokrenuli da sve uplate preko Fonda budu transparentne i otvorene za uvid javnosti.

Pisao i premijeru

Zbog smjene s čela UO ZZZ, Vojvodić je pisao i premijeru Milojku Spajiću, kojeg je pitao da li njegovi službenici ne vide rezultate u Zavodu. Premijera je pitao i da li je rad Upravnog odbora ZZZCG zanemarljiv sa ovakvim rezultatima, koji, kako tvrdi, nisu ostvareni u poslednjih 30 godina.

– Još vam samo ostaje da u UO Zavoda imenujete neznalice ili jednostavno dizače ruku – poručio je Vojvodić u dopisu Spajiću.