Vozači – budite u skladu sa prirodom

    2 sedmice pre 242 pregleda Izvor: PV Informer

NVO “Da zaživi selo” počelo je sa realizacijom projekta “Vozači – budite u skladu sa prirodom”, koji je podržan od strane Ministarstva kapitalnih investicija Crne Gore.

Projektom se želi skrenuti pažnja vozačima i svim drugim učesnicima u saobraćaju na prirodni ambijent u kome saobraćaj vrše i zaštitu životne sredine u Pljevljima. Želimo da povežemo vozače sa prirodom kroz uređenje dva odmorišta uz magistralu, sa uređenjem prostora u smislu postavljanja parkovskog mobilijara, u cilju skretanja pažnje vozačima na prirodne potencijale Pljevalja, kao i stvaranje uslova za vozače, putnike i turiste da odmaraju i borave u prirodnom ambijentu pored saobraćajnica, tj. na putnom pravcu Pljevlja-Đurđevića Tara. U sklopu uređenja odmorišta organizovala bi se i ekološka akcija čišćenja od raznog vrsta smeća na užoj i široj lokaciji odmorišta.

U Pljevljima kultura učesnika u saobraćaju iz ugla zaštite životne sredine je na vrlo niskom nivou, kao i ostalih učesnika u saobraćaju u čitavoj Crnoj Gori. Najbolji primjer za to su gomile raznog otpada uz putne pravce. Što su putevi prometniji problem sa otpadom uz put je sve veći. Naročito je izražen problem na odmorištima uz putne pravce, gdje učesnici u saobraćaju zastaju da se odmore i da obave lične potrebe. Iako u pljevaljskoj opštini pokrivenost sa posudama za odlaganje otpada je relativno dobra, ipak i pored te činjenice kultura učesnika u saobraćaju je jako mala. Malo vozača obraća pažnju prema životnoj sredini i okolini kroz koju voze, i ne postoje uređena i opremljena sa parkovskim mobilijarom mjesta uz saobraćajnice, tzv. odmorišta, koja bi skretala pažnju vozačima da se zaustave i odmore se na tim mjestima, u prirodnom ambijentu, koja bi na vozače djelovala umirujuće, opuštajuće, tako da vozači kasnije mogu da nastave vožnju odmorni i relaksirani.

U okviru projekta sprovešće se i anketa o tome koliko vozači u Pljevljima vode računa o životnoj sredini, gdje odlažu otpad iz automobila, da li koriste usputna odmarališta i zbog čega, kakav im je odnos prema zaštiti životne sredine, koji su njihovi predlozi na unapređenje životne sredine uz putne pravce.

U cilju promocije zaštite životne sredine u saobraćaju organizovaćemo i likovni konkurs za djecu u osnovnim školama u Pljevljima u tri kategorije (od I do III razreda, od IV do VI razreda i od VII do IX razreda) na temu „Učesnici saobraćaja u odbrani životne sredine“, a tri prvonagrađena u svakoj od kategorija će dobiti kao nagradu po biciklo. Na taj način bi propagirali i biciklo kao eko mobilno prevozno sredstvo i to kod najmlađih učesnika u saobraćaju.

NVO “Da zaživi selo” je vizija da Pljevlja budu mjesto sa većim stepenom kulture po svakom pitanju, a naročito prema ljudskom ophođenju prema životnoj sredini.

Najnovije vijesti

PROGNOZA VREMENA – 25 . JANUAR

24. januara 2022. 22:56

Francuska prejaka za Crnu Goru

24. januara 2022. 22:04

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 33240 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 14475 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 13888 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 13619 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 12758 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12256 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 12056 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 11940 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 10854 pregleda
%d bloggers like this: