Vrhovni sud odbacio sve zahtjeve odbrane: Šarića upućuju u srpski „Alkatraz“ ?

    3 meseca pre 825 pregleda Izvor: nin.co.rs

Po zakonu Šarić ima pravo da traži da bude pušten posle dvije trećine odslužene kazne. Za to mu fali oko godinu dana i tri mjeseca, jer nakon hapšenja 2022. nije upućen na izdržavanje kazne

Odbacivanjem svih zahtjeva odbrane Darka Šarićam iscrpljena su sva pravna sredstva u Srbiji po pitanju pravosnažnosti presude, kojom jeosuđen na kaznu zatvora od 14 godina. Odluka o tome, u koju je NIN imao uvid,  od 12. juna 2023, ali još nije javno objavljena. 

Zbog težine djela koja mu se stavljaju na teret, on bi morao da bude upućen na izdržavanje kazne u Posebni zatvor u Požarevcu, prenosi N1.rs.

Vrhovni sud Srbije odbio je zahtjeve za zaštitu zakonitosti odbrane Darka Šarića povodom pravosnažne presude za krijumčarenje 5,7 tona kokaina.

Odbrana Šarića prethodno je tražila da se njegov odlazak na odsluženje pravosnažne kazne od 14 godina zatvora odloži dok Vrhovni sud ne donese odluku o zahtjevima za zaštitu zakonitosti. Sada bi Šarić kao osuđeni predvodnik organizovane kriminalne grupe, a naročito sa novom optužnicom da je iz pritvora nastavio da rukovodi kartelom, morao da bude upućen na izdržavanje kazne u Posebni zatvor u Požarevcu.

Taj zatvor kolokvijalno nazvan „Alkatraz“ izgrađen je baš za te svrhe, pušten je u rad 2010. i u njemu je propisan znatno stroži tretman za zatvorenike.

Vrhovni sud je, naime, samo u jednom slučaju preinačio pravosnažnu presudu za krijumčarenje kokaina u djelu za osuđenog Nenada Novakovića, smanjivši mu kaznu za šest mjeseci, sa 11 i po godina na 11 godina. Svi ostali zahtjevi, pa i Šarićeve odbrane, odbačeni su, čime su iscrpljena sva pravna sredstva u Srbiji po pitanju pravosnažnosti presude za krijumčarenje 5,7 tona kokaina.

Od predviđenih 14 godina, Šarić je već proveo u zatvoru više od osam, od 17. marta 2014. do 14. aprila 2022, kada je uhapšen u kućnom pritvoru, zbog novih sumnji da je vodio kriminalnu organizaciju od februara 2020. iz pritvora Specijalnog suda. Po zakonu Šarić ima pravo da traži da bude pušten posle dvije trećine odslužene kazne. Za to mu fali oko godinu dana i tri mjeseca, jer nakon hapšenja 2022. nije upućen na izdržavanje kazne.

Odluku u koji će zatvor biti upućeni osuđenici pred Specijalnim sudom (Posebno odeljenje Višeg suda) donosi prema propisima predsjednik Višeg suda u Beogradu. Sada je to u svojstvu vršioca funkcije sudija Dragan Milošević. Odbrana Šarića pokušavala je ranije da izdejstvuje da on kaznu izdržava u Sremskoj Mitrovici, gdje je i formalno i suštinski znatno blaži tretman nego u „Alkatrazu“.

Tako je već odbrana u postupku po novoj optužnici protiv Šarića tražila od sudećeg Veća u tom predmetu da mu se ukine pritvor i da bude upućen na izdržavanje kazne po presudi za šverc kokaina u zatvor u Sremskoj Mitrovici. Vijeće je to odbilo.

Opširniji tekst pročitajte u novom broju nedeljnika NIN.