Vučić: Jasno da Kosovo neće da ispuni obavezu o ZSO, došli smo do zida, nadam se nastavku razgovora

    1 godina pre 451 pregleda Izvor: vijesti.me

Foto : Twitter –

Predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je, poslije sastanka u Briselu sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, da je jasno da Kosovo ne želi da ispuni obavezu o Zajednici srpskih opština.

“Rekao bih da sam veoma zabrinut, jer po ključnom pitanju, pitanju formiranja ZSO, jasno je da Priština ne želi da ispuni obavezu. Meni je jasno, došli smo do zida. To je bilo jasno od trenutka kada je predstavljan Nacrt statuta ZSO, kada su pokušavali da unize dvije žene koje su to čitale, do njihove reakcije poslije toga, koja je bila da je to za njih neprihvatljivo, iako se u svim članovima Nacrta jasno poziva na prethodno dogovorene članove“, rekao je Vučić, kako prenosi RTS.

Napomenuo je da nema nijedne tačke u kojoj se spominje nešto što već nije potpisano.

Kada je riječ o situaciji poslije, kako je rekao, sramnih izbora na sjeveru Kosova, EU je izašla sa svojim predlogom.

“Ja sam prihvatio, Priština je odbila. Mislim da je veoma važno da prevaziđemo tu situaciju“, istakao je Vučić.

“Nadam se da će u narednoj rundi biti reakcija nekih drugih koji bi mogli da utiču na promjenu takvih stavova, nisam optimista, ali mogu da obećam da ćemo dati sve da sačuvamo mir i stabilnost“, poručio je predsjednik Srbije.

Vučić je rekao da se nada da će razgovori biti nastavljeni i da će se u budućnosti doći do nekih dogovora.

„Ili će se prihvatiti ono što je dogovoreno 2013. i 2015. ili je kraj svega. Ne želim da govorim u ime EU, razumjeli su u EU dovoljno. Nije moje da govorim u ime Borelja i Lajčaka. Upozoravao sam da će ovo da se dogodi od početka“, kaže Vučić.

Napomenuo je da „prije nego što pređemo u budućnost“ treba ispuniti ono što je dogovoreno u prošlosti.

„Ja se nikad ne radujem kad nema dogovora, dogovor je lijepa riječ. Pošto niko od nas četvoro nije vidio mogućnost za dogovor, onda smo se razišli“, kaže predsjednik Srbije.

Vučić i Kurti usvojili su večeras u Briselu Deklaraciju o nestalim licima, na sastanku u okviru nove runde dijaloga pod okriljem Evropske unije.

Deklaracija je usvojena na sastanku Vučića, Kurtija, šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja, specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija.