Vučić: Oko pitanja promjene granica nije bilo saglasnosti

    4 sedmice pre 191 pregleda Izvor: RTS

– Podržali smo namere, želje i pretenzije drugih na Zapadnom Balkanu za otvaranjem datuma za pregovore i viznom liberalizacijom, poručio je danas nakon Samita Brdo-Brioni pedsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Bilo je mnogo stvari oko kojih nismo saglasni, rekao je Vučić. Jedno pitanje je bilo ključno – pitanje promene granica – i o njemu nije bilo saglasnosti.

Kako je objasnio, „u regionu pojedini na dva različita načina tumače menjanje granica, onako kako se njima sviđa, a Srbija smatra da ne treba da se menjaju van pravila koja su ustanovili“.

„Srbija se uvek zalagala za nemenjanje granica priznatih od UN, organizacije koja je univerzalno telo, a ne da se prema granicama ophodi kako koja zemlja želi po sistemu jednom može promena, sutra ne može“ rekao je Vučić.

foto – predsjednik.me

„Ta naša inicijativa nije prihvaćena, a ostatkom teksta smo zadovoljni“, dodao je Vučić.

Istakao je da su neki drugi tražili mnogo više i mnogo su nezadovoljniji.

Naglasio je da je bio pristojan i dobar sastanak uz mnogo replika.

„Ali na to smo navikli. Pre svega ih je bilo između Beograda i Prištine, svih nas sa Sarajevom, i unutar BiH. Ništa novo“, poručio je Vučić.

Upitan da li je Srbija u stavovima bila usamljena ili je ovoga puta imala podršku, Vučić je odgovorio da su stavovi zemalja u regionu po pitanju KiM poznati već 13 godina.

„Mi ovde svi znamo svoje pozicije. Hrvatska, Slovenija, Severna Makedonija i Crna Gora priznaju nezavisnost Kosova, BiH i Srbija nisu priznale. Različite su pozicije po tom pitanju, a po svim ostalim pitanjima većih razlika ili otvorenih nesuglasica nije bilo“, rekao je Vučić.

Na pitanje da li je na sastanku, kao što su pojedini mediji pisali, bilo burno, Vučić je odgovorio da nije bilo burno.

„Ja sam uživao“, rekao je Vučić u pomalo ironičnom tonu, jer su, kako je dodao, svi došli da iznose svoje različite ideje.

Kaže da član Predstavništva BiH Šefik Džaferović uvek krivi Srbiju i Hrvatsku za nerešene probleme oko granice i da je to uradio i ovog puta.

Vučić je istakao da su neki drugi tražili mnogo više i mnogo su nezadovoljniji.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 22204 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8415 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 7814 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 7642 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7605 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7377 pregleda
%d bloggers like this: