Vučić: Rezolucija o Srebrenici vjerovatno na dnevnom redu u UN 15. ili 16. maja

    2 meseca pre 338 pregleda Izvor: Beta/RTS

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će Rezolucija o Danu sjećanja na genocid u Srebrenici biti na dnevnom redu u Ujedinjenim nacijama najvjerovatnije 15. ili 16. maja.

„Rezolucija o Srebrenici na dnevnom redu UN najvjerovatnije 15. ili 16. maja. Danas su se rezoluciji o Srebrenici kao kosponzori pridružili i Estonija, Poljska, Luksemburg i naše komšije Bugarska i Hrvatska“, rekao je Vučić za Radio-Televiziju Srbije (RTS).

Foto: RTS/Printscreen

Vučić je dodao da postoji usaglašen tekst Rezolucije, ali da u njemu nema suštinskih izmjena.

„Ubačena su tri britanska amandmana koji su za jednu malu notu pojačali snagu rezolucije“, rekao je predsjednik Srbije i dodao da je odbijen amandman Irana, koji je tražio da se ubaci Gaza.

Prema njegovim riječima, Srbija je uputila pismo i Njemcima i Ruandi, ali nikakav odgovor nije dobijen.

„Dakle, oni se konsultuju sa istomišljenicima, oni ne žele dijalog. Oni ne žele razgovor sa onima koji drugačije misle“, dodao je Vučić.

Usaglašenim tekstom Rezolucije o Srebrenici 11. juli proglašava se Međunarodnim danom sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici 1995. godine, koji će se obilježavati svake godine, saopšteno je ranije danas.

„Bez rezerve se osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici kao istorijskog događaja i pozivaju države članice da sačuvaju utvrđene činjenice, uključujući i obrazovni sistem, razvijanjem odgovarajućih programa, u znak sjećanja, prema sprječavanju poricanja i iskrivljavanja pojave genocida u budućnosti“, navodi se u tekstu rezolucije, o kojem će se izjasniti Generalna skupština UN-a.