Vučić: Srbija još neće uvoditi sankcije Rusiji

    10 meseci pre 350 pregleda Izvor: Agencije
foto: printscreen

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom obraćanja iz Njujorka, gdje prisustvuje zasjedanju Generalne skupštine UN, izjavio da Srbija još neće uvoditi sankcije Rusiji.

On je, na pitanje novinara zašto Srbija jedina nije usklađena sa EU po pitanju uvođenja sankcija Rusiji, odgovorio:

“Evo sada će prvo će da mi drže predavanje, za 7-8 minuta, zvao me Borelj, pa će svi evropski zvaničnici da mi drže prilike, pa i svi ostali da mi drže prilike. Saslušaću ih, a onda ću im reći da Srbiju kao predsjednik vodim ja i dok možemo da vodimo ovakvu politiku vodićemo je. Kad budemo shvatili da ne možemo, više nećemo da je vodimo, a vodimo je već jednu godinu i sedam mjeseci. I mi to sada tako možemo, a ta politika je politika ozbiljnosti i odgovornosti, to je fer politika, jer mi znamo kako smo mi prolazili sa sankcijama”, rekao je Vučić u Njujorku novinarima.

On je istakao da je predsjednik SAD Džozef Bajden kao najveće vrijednosti čovejčanstva naveo, “prvo teritorijalni integritet, pa suverenitet, a tek pod tri ljudska prava“ i to „više puta pozivajući se na povelju UN“.

“Probaću da ih sve podsjetim da to nije slučaj kada je Srbija u pitanju. Podsjetiću ih kada su nas 1999. bombardovali, da i dalje ne poštuju propise UN i Rezoluciju 1244. Ali to nije ništa novo, oni koji su veliki njima je sve dozvoljeno, mi koji smo mali bolje da na vrijeme shvatimo da smo mali. Ja još nisam shvatio koliko smo mali, možda će sada u ovim pridikama da me ubiijede. Svi oni ne propustaju da mi održe čas iz morala iz svega i objasne kako i na koji način bi trebalo da uvedemo sankcije Rusiji. Evo ja, koji još ima određeni uticaj na donošenje odluka u institucijama Srbije, još uvijek nisam za to”, rekao je Vučić.