Vučić: Velika je nervoza u Evropi, nema tolerisanja bilo kakvog iskakanja, traže da prihvatimo plan

    1 godina pre 318 pregleda Izvor: Agencije

Plan za Kosovo i Metohiju nije više samo francusko-njemački, već mnogo više od toga, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti.

Predsjednik Srbije je rekao da mu je u drugoj rečenici na sastanku „velike petorke“ rečeno da mora prihvatiti plan.

-U drugoj rečenici koja mi je saopštena rečeno je  – morate  da prihvatite ovaj plan,  a ako ga ne prihvatite, jer mi smatramo da on mora biti prihvaćen, suočićete se pod jedan sa prekidom procesa evrointegracija, pod dva sa zaustavljanjem i povlačenjem invcesticija i pod tri, sa sveobuhvatnim mjerama u ekonomskom i političkom smislu će nanijeti veliku štetu Republici Srbiji- rekao je Vučić.

foto – twitter SNS Srbija

Zatim je, kaže,  to ponovljeno tri puta u toku razgovara i da je on na to snažno reagovao.

Predsjednik Srbije je rekao da je od dolaska Aljbina Kurtija na vlast bilo 288 incidenata, samo u ovoj godini 10 teških incidenata.

-Oni traže sukob jer žele da NATO uđe u sukob sa Srbijom, a da oni izbjegnu formuranje ZSO i to je cijela njihova taktika- rekoa je Vučić.

-Oni su došli sa jednim planom koji smo prvi put vidjeli prije 60 dana. Bez ikakve krivice Srbije, nije upucan nijedan Albanac, nokoga nismo napali, oni su došli i pokazali plan a onda su na forumu spoljnih poslova to prihvatili svi uključujući i pet zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova jer im je predočeno da u planu nema priznavanja nezavisnosti Kosva. Time je taj plan postao ne formalno ali de fakto novi pregovarački okvir za Srbiju. Nama nema napretka u Evropi ako ne sarađujemo- naglasio je predsjednik Srbije.

Vučić je rekao da oduvijek smatrao da je zamrznuti konflikt najgore rješenje a da je traženje kompromisa jedino rješenje.

-Moramo da razgovaramo sa svima i da tražimo rješenje, nama je potreban mir sa Albancima i odgovoran pristup- rekao je Vučić.

Predsjednik Aleksandar Vučić kaže da smo u različitim medijima prethodnih dana vidjeli prvu verziju, koja se ne razlikuje mnogo od druge verzije, tzv. francusko-njemačkog plana, koji, kako kaže, više nije francusko-njemački plan, već nešto mnogo više od toga.

-Plašim se da niko nije želio da govori o kontekstu, okolnostima i onom sa čime se Srbija suočava- rekao je Vučić.

Kada gledate neki papir više je nego lako pronaći mnogo zamjerki, a u ovom papiru teško da možemo bilo šta da nađemo čime smo oduševljeni, naprotiv, poručuje Vučić.

-Upravo zbog činjenice da su promijenjene geopolitičke okolnosti, velika je nervoza, Evropa je u de fakto ratu kako god oni govorili, nema tolerisanja bilo kakvog iskakanja u političkom smislu i sa druge strane žele da u svom dvorištu, a Zapadni Balkan i Srbija su njihovo dvorište, da tu vide sve onako kako oni žele- navodi Vučić.

-Postavlja se pitanje šta je još doprinijelo situaciji da se izađe sa ovako oštrim pristupom i dozom hitnosti od strane evropskih zvaničnika podržanih od strane Vašingtona- istakao je Vučić.

Ukazao je da je posle izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba, to postalo jedan od najvećih problema za Srbiju.