Vučić: Više od svega nam nedostaje mir; Patrijarh Porfirije: Da se jezik oružja zaustavi

    1 mesec pre 81 pregleda Izvor: RTS

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je patrijarha srpskog Porfirija i episkope Srpske pravoslavne crkve, koji su se okupili na redovnom ovogodišnjem Arhijerejskom saboru SPC. U otvorenom dijelu sastanka Vučić je poručio da je Srbija pod velikim pritiscima i zahvalio SPC na razumijevanju i podršci.

„Želim da se zahvalim što možemo da razgovaramo o različitim pitanjima za srpski narod“, rekao je Vučić na sastanku sa patrijarhom i episkopima.

„U razgovoru sa Vama mnogo toga naučimo, dobijemo novu nadu i energiju da možemo na bolje da menjamo budućnost“, kazao je Vučić.

Vučić je obraćajući se Porfiriju rekao da je on dostojan prestola Svetog Save i zahvalio na pažnji kojoj poklanja državi i problemima sa kojima se suočavaju.

foto: Facebook – Aleksandar Vučić

„Danas nam više od svega nedostaje mir i od koga dodatno tražiti mir ako ne od boga…Srbija se nalazi u mnogo težoj situaciji nego što izgleda, ali da li se ozbiljni oblaci nadvijaju i nad našom zemljom – da“, poručio je Vučić.

Imali smo i danas i prethodnih dana sastanke za pripremu za zimu, biće teže nego ikada, dodao je predsjednik Srbije.

Što se nas tiče vršimo sve pripreme da uradimo sve što možemo, nalazimo se u specifičnoj situaciji zbog KiM i ako smem da iskažem poštovanje vladiki Teodosiju što je došao na današnji skup, kazao je Vučić.

„Biće sve teže sačuvati interese jer će pritisci biti sve teži“, istakao je Vučić.

Vučić je izjavio da od dana kada je ruski predsjednik rekao na čemu zasniva upade u Ukrajinu, sve zapadne sile ubrzano rade da se riješi „kosovski čvor“ kako bi izbili ruskom predsjedniku argument iz ruke.  

„Mi smo jedina zemlja koja nije uvela sankcija Rusiji i nalazimo se pod ogromnim pritiskom. To nama pravi velike probleme i pritisci će biti sve veći. Nama je potrebno da čujemo i vaše stavove“, kaže Vučić.

Napomenuo je da će sve odluke donositi u interesu građana Srbije, pokušaće da sačuvaju mir i stabilnost po svaku cijenu.

Poželio je uspijeh u radu Sinodu SPC i poručio da su Srbiji potrebni i najbolji odnosi sa makedonskim narodom.

„Uvek smo spremni da pomognemo eparhijama ali uvek vi više nama savetom molitvom i sabornošću i pozivom na jedinstvo“, istakao je Vučić navodeći da će na jesen to jedinstvo biti potrebnije nego ikada.

Patrijarh Porfirije je zahvalio na pozivu predsjedniku Srbije i na toplim riječima dobrodošlice.

„Hvala vam na preciznom i kratko izloženom opisu stanja i globalne situacije“, rekao je patrijarh.

„Vremena su komplikovana i više nego teška. Ležemo i budimo se sa mišlju kada će doći kraj sukobu u Ukrajini, podvukao je patrijarh…To nije sukob između dve zemlje koje bi po svemu trebale imati mogućnost zajedničkog života već dublji sukob. To nije samo geopolitički sukob, već sukob civilizacija koji nas dovodi u poziciju da imamo stav“, kazao je patrijarh Porfirije.

Dodao je da je stav crkve stav molitve bogu za mir. „Najbolji mogući put da se sa bogom mirimo“, poručio je patrijarh.

„Zato i mi kao Sabor i crkva se trudimo da se kroz reči molitve obraćamo bogu. Čovek ne može sam da uspostavi mir“, naveo je patrijarh.

„Molimo se da mir što pre dođe na prostor Ukrajine i da jezik oružja zameni razgovor i dijalog, molimo da se da taj jezik koliko je moguće bude jezik ljubavi“, poručio je patrijarh.

Porfirije se zahvalio Vučiću na odgovornom ponašanju u ovoj situaciji i principijelnom stavu.

„Sve je prožeto i srcem i emocijom i ljubavlju koja ima ambiciju da ne bude isključiva i da ne bude pristrasna. Hvala što činite sve da građanima činite da kroz ovu krizu prođu što lakše“, naveo je patrijarh.

Partijarh Porfirije rekao je da „gde god da se nalaze poštuju sve države gde se nalaze“. 

„Hoće da nas prikažu da smo produžena ruka jednima ili drugima. To nije tačno i mi nemamo potrebe da to demantujemo. Trudimo se da živimo duhom crkve i da propovedamo Jevanđelje narodu. Ne želimo da budemo hermetički zatvoreni u sebe“, istakao je.

„Za našu crkvu je najvažnije stanje naše crkve u matici, a to je Srbija“, napomenuo je patrijarh Porfirije i zahvalio se državi na odnosu prema SPC, ali i na odnosu prema svim ostalim vjerskim zajednicama u Srbiji.

„Mi ne želimo da imamo bilo šta više od drugih verskih zajednica. Ono što želimo sebi želimo i drugim zajednicama“, kazao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je osvrnuo i na odnos SPC sa MPC.

„Imali smo raskol sa crkvom u Makedoniji, ali zahvaljujući moltvama svih i dva naroda došli smo do toga da uspostavimo jedinstvo, da se braća iz Makedonije vrate u jedinstvo sa nama i svim ostalim pravoslavnim crkvama i to vidimo kao jedno čudo, tako to doživljavamo i zato smo blagodarni Bogu na tome. Crkva će uvek biti otvorena za svaku vrstu saradnje na svemu što je dobro i što je blagodet za sve“, naglasio je patrijarh.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: