VUČUROVIĆ: PROTIV SKRAĆENJA MANDATA, PRITISAK NA ĐUKANOVIĆA DA PRIHVATI LEKIĆA

    5 dana pre 92 pregleda Izvor: RTCG

Poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović poručio je da parlamentarna većina mora da izvrši pritisak na predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da prihvati Miodraga Lekića za mandatara.

„Time i mi branimo Ustav CG i sprječavamo da se izvrši državni udar sa pozicije predsjednika Crne Gore“, kazao je Vučurović u razgovoru za Portal RTCG.

Poručio je da Demokratski front neće glasati za Đukanovićev predlog skraćenja mandata Skupštini Crne Gore, i ocijenio je da je svojim ponašanjem i odlukom da ne da mandat Lekiću „predsjednik Crne Gore izvršio svojevrsni puč i državni udar“.

„Mi smo, kao što je cijela javnost vidjela predali 41 potpis podrške mandataru Miodragu Lekiću. To je gospodin Đukanović pokušao da ignoriše, ali to neće biti lako, jer je prekršio Ustav, a ako ne prihvatni ovaj 41 potpis, on dodatno krši Ustav, što naravno nije nepoznato ponašanje za Mila Đukanovića. Najvažnije je da ova parlamentarna većina koja je ponovo zajedno, što je dokazala potpisima za Miodraga LČekića, izvrši dodatan pritisak na Mila Đukanovića, da mora da prihvati Miodraga Lekića za mandatara i time i mi branimo Ustav CG i sprječavamo da se izvrši državni udar sa pozicije predsjednika Crne Gore“, saopštio je Vučurović.

Poslanik DF-a naglasio je da je Đukanović Ustav prekršio i u dijelu da na konsultacije nije pozvao niti mandatara Miodraga Lekića, niti predstavnike Ujedinjene Crne Gore i Prave Crne Gore.

„Đukanović je višestruko prekršio Ustav. Priča o tome da neko nije došao na konsulstacije je magla. Pa on na konsultacije nije pozvao čak ni mandatara Miodraga Lekića, nije pozvao predstavnike UCG i Prave CG“, kazao je Vučurović.

Govoreći o inicijativi o skraćenju mandata predsjedniku države, Vučurović je kazao da je to potpuno zakonski utemeljena inicijativa, te da je vrijeme da se Đukanoviću oduzmu poluge moći koje, kako navodi, u godinama zloupotrebljava.

„Đukanović se se nalazi u posljednjoj godini mandata i može da mu se skrati mandat i da se raspišu predsjednički izbori. Samim tim i da se nekako, čovjeku, koji ne samo da se nalazi u nekim spisima vezanim za razna krivična đela, nego sada i krši Ustav u kontinuitretu oduzmu poluge moći koje on zloupotrebljava već godinama, a posebnmo sada kada postaje jasno da se bliži kraj lično njegovoj vladavini“, naveo je Vučurović.

Prema njegovim riječima, mora se istrajati na tome da 41 poslanik podržava gospodina Lekića i da se istraje na tome da se formira nova vlada čiji je mandatar Lekić.

„To je u našem fokusu sada i mislim da će nakon izbora nove vlade naša država ući u jednu novu fazu. To će biti faza i demokratskog razvoja Crne Gore, obračuna sa korupcijom i kriminalom. Tu mislim i na Mila Đukanovića i na njegovu političku organizaciju, na ljude koji su povezani sa njim, razne tajkune, vođe klanova i kartela. Mi smo usmjereni na formiranje nove vlade bez obzira na opstrukcije koje dolaze sa mjesta predsjednika CG koji krši ustav“, rekao je Vučurović.

Komentarišući politička prepucavanja između političkih subjekata koji su dio većine, Vučurović poziva da se prestane sa teškim riječima.

„DF se nada da neće biti trvenja između političkih subjekata, posebno između URE, Demokrata i SNP-a. To nikome ne donosi dobro u ovoj ponovo novoformiranoj većini. Pozivamo naše prijatelje i partnere iz ovih partija da zaustave teške riječi koje upućuju jedni drugima, i da se svi fokusiramo na onoga ko je glavni problem u Crnoj Gori a to je Milo Đukanović. I da se fokusiramo na formitranje Vlade i da se CG usmjeri na stvaranje preduslova da naša zemlja krene nekim boljim putem nego što je to bilo prethodnih godina“, zaključio je Vučurović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: