Vučurović: Tužilaštvo nije adekvatno reagovalo u slučajevima policijske torture

    7 meseci pre 255 pregleda Izvor: RTCG

Predsjednik Odbora za ljudska prava Jovan Vučurović (DF) rekao je da su slučajevi policijske torture dokumentovani u javnosti, te da je to izazvalo uznemirenje, a posebno imajući u vidu odsustvo reakcije istražnih organa.

“Vrhovno državno tužilaštvo i Specijalno državno tužilaštvo nijesu adekvatno reagovali, prema njima se ne sprovodi, koliko vidimo, istraga, ti ljudi nijesu na pravi način procesuirani”, rekao je Vučurović.

On je upozorio da za to vrijeme uhapšen predsjednik opštine Budva Milo Božović, i prema njemu se primjenjuje određeni oblik torture.

Savjetnica za ljudska prava UN u Crnoj Gori Anjet Lanting iskazala je uvjerenje da će Crna Gora ispoštavati međunarodne standarde u oblasti ljudskih prava.

Ombudsman Siniša Bjeković rekao je da je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda tretirao jedan slučaj policijske torture i donio mišljenje i preporuke, tako da ta tema za ovu instituciju nije novina.

Odbor će razmatrati i izvještaj o radu Odbora za ljudska prava i slobode, kao radnog tijela nadležnog za nadzor nad primjenom i praćenjem poštovanja Etičkog kodeksa poslanika za 2022. godinu.