Vujanović ostao bez privilegija počasnog predsjednika

    12 meseci pre 341 pregleda Izvor: dan.co.me

Bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ostao je bez privilegija koje je imao kao počasni predsjednik nakon što se 20. maja navršilo pet godina otkako je otišao sa čelne funkcije u državi. Vujanović od 21. maja nema pravo na razliku u zaradi koju je primao kao počasni predsjednik, a još ranije mu je ukinuto policijsko obezbjeđenje i oduzeto službeno vozilo, na koje je imao pravo po Zakonu o predsjedniku.

Prema nezvaničnim saznanjima „Dana“, Vujanović je prije oko mjesec dana razdužio kancelariju koju je kao počasni predsjednik imao u vili „Gorica“.

Shodno Zakonu o predsjedniku, Vujanović je u petogodišnjem periodu imao pravo na naknadu u visini 70 odsto zarade koju je primio u poslednjem mjesecu prije odlaska sa funkcije. On je u međuvremenu penzionisan, pa je iz Predsjedništva primao dio naknade, kao razliku između 70 odsto zarade i penzije, kako propisuje član 15 Zakona o predsjedniku.

Članom 13 tog zakona propisano je da po prestanku funkcije predsjednik stiče počasni naziv „bivši predsjednik Crne Gore“.

– Po prestanku funkcije predsjednik ima pravo na naknadu zarade, na kancelariju i administrativnu podršku, kao i druga prava propisana ovim zakonom. Prava iz st. 1 i 2 ovog člana imaju predsjednici Crne Gore koji su tu dužnost obavljali od obnove nezavisnosti Crne Gore (3. juna 2006. godine) – predviđeno je u Zakonu o predsjedniku.

Član 14 definiše da se počasni predsjednik poziva na državne svečanosti u skladu sa pravilima državnog protokola.

– Po prestanku funkcije predsjednik ima pravo da koristi kancelariju, da ima jednog savjetnika i jednog službenika za vršenje administrativnih i tehničkih poslova, kao i pravo na upotrebu službenog vozila sa vozačem ili bez vozača. Prava iz stava 1 ovog člana mogu se koristiti najduže pet godina po prestanku obavljanja dužnosti predsjednika – definisano je članom 16.

U članu 18 propisano je da počasni predsjednik ima pravo na stalno lično obezbjeđenje u skladu sa bezbjednosnom procjenom koju utvrđuje nadležni organ, u skladu sa zakonom.

Bivši predsjednik Milo Đukanović najavio je da će koristiti privilegije koje ima shodno Zakonu o predsjedniku i tituli počasnog predsjednika.

Bez zaštite i službenog vozila ostao nakon protesta na Cetinju

Vujanović se prije godinu dana oglasio saopštenjem u kojem je naveo da je nakon njegovog dolaska na protest na Cetinju, organizovan u znak protivljenja zbog ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru, tadašnji premijer Zdravko Krivokapić tražio procjenu njegove bezbjednosti. Vujanović je tada ustvrdio da mu je „kroz očigledno brutalnu povredu zakona“ ukinuto lično obezbjeđenje. On je saopštio i da mu je oduzeto službeno vozilo koje mu je po Zakonu o predsjedniku pripadalo, te da nije pozvan ni na jednu državnu svečanost, iako je to zakonska obaveza.

Krivokapić je demantovao navode da je tražio procjenu Vujanovićeve bezbjednosti od ANB-a sa ciljem da mu se ukine obezbjeđenje i ugrozi bezbjednost.