Vujanović: Ugovor mora uvažiti odluku Svetog arhijerejskog sabora SPC iz 2006. godine

    2 meseca pre 132 pregleda Izvor: cdm.me

Ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne Crkve u Crnoj Gori o pitanjima od zajedničkog interesa mora imati dvostruko utemeljenje, ocijenio je bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

“Prvo, mora uvažiti odluku Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve br. 95/208 od 26. maja 2006. godine, kojom je priznat referendum o nezavisnosti Crne Gore, Mitropolitu crnogorsko-primorskom vraćen počasni status Arhiepiskopa cetinskog, ustanovljen Eparhijski savjet, a Mitropolija crnogorsko-primorska je dobila naziv Pravoslavne crkve u Crnoj Gori”, kazao je Vujanović.

Nakon sastanka Eparhijskog savjeta Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori 1. decembra 2006. godine, istog dana, u Rezidenciji na Cetinju, članovi Eparhijskog savjeta na čelu sa mitropolitom crnogorsko-primorskim i Arhiepiskopom cetinjskim Amfilohijem, uručili su mu, podsjeća, označenu odluku Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve.

“Nakon ovog sastanka, u kome je kao član Eparhijskog savjeta učestvovao sadašnji mitropolit Joanikije, za javnost su data odvojena, a sadržinski jednaka saopštenja”, ističe Vujanović.

Drugo, dodaje, Ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori o pitanjima od zajedničkog interesa, mora se zasnivati na istim principima na kojima je 12. decembra 2002. godine zaključen Ugovor između Vlade Hrvarske i Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj. Ovaj Ugovor je u ime Vlade Hrvatske potpisao njen predsjednik Ivica Račan, a u ime Mitropolije zagrebačko-ljubljanske njen mitropolit i predsjednik Episkopskog savjeta u Hrvatskoj, mitropolit Jovan, a na osnovu odluke Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve od 2. decembra 2002. godine.

“Samo uz nužna prilagođavanja i uvažavanja posebnosti Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, koja su afirmativno naglašena u navedenoj odluci Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve od 26. maja 2006. godine, može biti potpisan Ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori o pitanjima od zajedničkog interesa”, poručio je Vujanović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: