Vukčević: Projekat ”Evropa sad” donio niz ustavno problematičnih izmjena

    1 godina pre 270 pregleda Izvor: Portal CdM

Jedan od kandidata za sudiju Ustavnog suda Ilija Vukčević kazao je da je program “Evropa sad” podrazumijevao izmjene i dopune dosta zakona koji su bili jako problematični sa nivoa ustavnosti.

“Tada sam u decembru mejsecu javno kritikovao neka od tih rješenja. Na primjer – pokušano je da se kroz određivanje vrijednosti koeficijenta od strane Vlade preuzme u potpunosti nadležnost Skupštine u okviru određivanja nivoa zarada u javnom sektoru. Dakle Skupštini bi bila stavljena mogućnost da utvrdi kofeicijent, a koliki će on da bude bi utvrđivala Vlada, što znači da ti koeficijenti više ništa ne bi značili”, kazao je Vukčević.

Vukčević; YT – snimak ekrana

On je ocijenio da je Skupština tada donijela dobru odluku, pa takve izmjene zakona nijesu usvojene.

Vukčević je ukazao i na to da je problem bio sa finansiranjem lokalnih samouprava.

“Ukidanjem određenih poreskih prihoda napravljen je strašan jaz u finansiranju lokalnih samouprava što tada nije uzeto u obzir”, kazao je on.

On je istakao da se otvorilo i pitanje ustavnosti ukidanja doprinosa za zdravstvo, te ukazao na to da je prema našem Ustavu socijalno osiguranje obavezno kod zaposlenih.

“U javnosti se vodila polemika sa tim, a udruženje pravnika je skrenulo pažnju Skupštinu u tom pogledu. Jedna od obaveza je da se plaćaju doprinosi, konkretno i za zdravstvo. Zbog ovakve formulacije postavilo se pitanje da li je u skladu sa Ustvom. Urađeno je nešto što je moglo da se izbjegne – postojalo je elegantno rješenje – ako je zakonopisac htio da dovede na nulu plaćanja u okviru zdravstvenog osiguranja, a da uopšte nema problem sa ustavnošću, mogao je u tehničkom smislu da smanji sve doprinose na nulu kad je u pitanju zdravstvo – time više ne bi bilo argumenta da se poteže priča o tome da li je ustavno ili ne”, kazao je Vukčević.

Prema njegovim riječima, krenulo se u pogrešnom pravcu.

“Brisalo se iz Zakona o doprinosima sijaset normi koje se odnose na doprinose za zdravstveno osiguranje, a onda se za obaveza u Zakon o zdravstvenoj zaštiti”, ukazao je Vukčević.

Sujetna vlast ne sluša struku

On smatra da je zakonopisac izabrao potpuno pogrešan put i otvorio ovu dilemu.

“Mislim da imamo problem kad se donose i predlažu zakoni zbog sujete i bahatosti. Stručna udruženja i udruženja pravnika su dobronamjerno ukazivala, ali sujeta je nešto što nas uništava u Crnoj Gori. Ljudi kada dođu na vlast misle da su prepametni i neće da slušaju struku”, kazao je Vukčević.

On je kazao da bi pokrenuo ocjenu ustavnosti ovog dijela zakona ako bi bio izabran za sudiju Ustavnog suda.

“Mislim da je jedna od velikih mana upravo to nemanje iniciajtive u pokretanju postupaka. Smatram da sa jedne strane Ustavni sud mora da vrši monitoring svega onoga što se dešava na legislativnom nivou u Crnoj Gori i da bude proaktivan”, kazao je on.