Vukićević: Demokrate u projektu obaranja Vlade ne bi smjele biti partner DPS-u

    1 sedmica pre 208 pregleda Izvor: Portal Adria

„Ako su vjerodostojne informacije koje sam dobio iz određenih izvora – da su Demokrate već dogovorile sa DPS -om pad aktuelne manjinske Vlade u parlamentu – bio bih veoma iznenađen takvom političkom nepromišljenošću rukovodstva Demokratske Crne Gore“, kaže u izjavi za portal ADRIA analitičar Boško Vukićević, komentarišući mogući epilog inicijative za izglasavanje nepovjerenja Vladi u parlamentu.

Inicijatorima za smjenu Vlade fali pet glasova, a po svemu sudeći, sudbina Abazovićevog kabineta sada se dominantno nalazi u rukama poslanika Demokratske Crne Gore Alekse Bečića.

Vukićević: foto-Facebook

Vukićević, međutim, smatra da Demokratska CG u projektu obaranja Vlade ne bi smjela biti partner DPS-u – ne zato što, kako kaže, aktuelna Vlada koja nije demokratski izabrana ne zaslužuje da bude oborena, već, kako pojašnjava, stoga što razlog za njen pad ne smije biti potpisivanje Temeljnog ugovora.

„Naprotiv, to bi trebalo da bude razlog da se takva Vlada pohvali, a prije svega njen predsjednik“, dodaje Vukićević.

U tom smilsu, ovaj analitičar ističe da bi ga „iznenadila politička nepromišljenost Demokrata“, jer bi se potencijalnim zajedničkim glasanjem sa DPS-om izložili strahovitom političkom riziku“.

„Ne postoji takva retorička akrobatika rukovodstva koja bi spriječila dramatično osipanje članstva stranke nakon takvog eventualnog poteza. Članstvo Demokrata, koje se ipak najvećim dijelom sastoji od vjernika ili poštovalaca naše Crkve, takav dogovor ne bi razumjelo, niti prihvatilo“, smatra Vukićević.

DPS mora ispasti iz bilo koje kombinacije

Ovaj analitičar je mišljenja da rešenje za izlazak iz krize u ovom trenutku treba tražiti u okviru većine koja je pobijedila na izborima prije dvije godine, te u formiranju neke vrste Tehničke vlade čiji bi prvenstveni zadatak bio priprema prvih fer i slobodnih izbora.

Kako dodaje, koliko god da su partije koje su pobijedile 30. avgusta međusobno posvađane, moraju se izmiriti zarad viših ciljeva i interesa građana.

„DPS mora ispasti iz bilo koje kombinacije i završiti na smetlištu istorije“, zaključuje Vukićević.

Podsjetimo, skoro sve partije koje nijesu potpisale inicijativu kažu da će o podršci odlučiti na stranačkim organima. Istovremeno, premijer Dritan Abazović poručio je da politički neće preživjeti dio partija koje su pokrenule smjenu Vlade.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: