Vuković: Obezbijedićemo obećani rast penzija i zarada

    2 meseca pre 346 pregleda Izvor: vijesti.me

Foto: Pixabay –

Obezbijedićemo obećani rast penzija i zarada, kazao je ministar finansija, Novica Vuković.

„44. Vlada je prvi ispit iz odgovornog upravljanja javnim finansijama, novcem svih vas, položila već na samom početku, u veoma kratkom roku, usvojivši neophodni rebalans za 2023. godinu i budžet za 2024. godinu, najodgovorniji, u odnosu na zatečene i aktuelne okolnosti. Time smo spriječili privremeno finansiranje i obezbijedili stabilnost i redovnost u izmirivanju svih obaveza države“, rekao je Vuković.

Vuković kaže da su omogućili unaprjeđenje životnog standarda najstarije populacije kroz rast minimalnih penzija na nivo od 450 eura.

„Povećali smo kapitalni budžet za 40 miliona eura u odnosu na prošlu godinu i stvorili pretpostavke za nastavak realizacije druge dionice auto-puta ‘Bar-Boljare“, istakao je.

Vuković je kazao da su izmijenili set zakona kojim se generišu dodatni prihodi budžeta, širi poreski obuhvat i jačaju ekonomski trendovi i da samo kroz izmjene i dopune Zakona o finansiranju lokalne samouprave očekuju dodatnih 10 miliona eura opštinama sjevera.

„Očekujemo realni rast od 3,8% u 2024. godini“, dodao je on.

„Sklopivši hedžing aranžman za kredit za izgradnju auto-puta, državu smo zaštitili od valutnog rizika, a već na januarskoj rati ostvarili smo uštedu od 3,6 miliona eura“, rekao je ministar i dodao da su usvojili i prije roka poslali EK na mišljenje, glavni dokument srednjoročnog programiranja makroekonomske i fiskalne politike Crne Gore – Program ekonomskih reformi.

„Tim Ministarstva finansija sada aktivno radi na pripremi Fiskalne strategije, Smjernicama makroekonomske i fiskalne politike i Makro-fiskalnog programa. Njima ćemo prepoznati ključne reformske procese i postaviti srednjoročni okvir ekonomskih tokova“, kaže on.

„Pred nama su i dalje krupni i zahtjevni zadaci, kojima ćemo pristupiti posvećeno. Odlučni da kreiramo održiv fiskalni i makroekonomski okvir. Cilj nam je da u naredne dvije godine dostignemo suficfit tekuće potrošnje. Značajno ćemo smanjiti neproduktivne rashode i povećati budžetske prihode. Punom podrškom razvojnim projektima, kreiraćemo osnove za dinamičniji ekonomski rast. Budući da državni budžet pripada svima vama, ne budite tolerantni na uočavanje sive ekonomije, prijavite svaki njen oblik. Tako ćemo omogućiti, ne samo više novca u državnoj kasi, već i fer tržišnu utakmicu za sve koji žele odgovorno da posluju“, istakao je Vuković i zaključio da „čuvajući javni budžet, čuvamo ekonomsku i socijalnu stabilnost svih vas“.