Vuković: Ponovićemo zahtjev Vladi da se CPC-u ustupi parcela u Podgorici

    2 meseca pre 124 pregleda Izvor: pobjeda.me

Uprava Glavnog grada će ponovo uputiti zahtjev Vladi da se Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC) ustupi parcela na Gorici, kazao je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

On je, gostujući u prvom Tviter spejsu Portala Analitika, kazao da je prethodna vlada, čim je formirana, odbila odluku Glavnog grada da se CPC-u ustupi parcela na korišćenje.

Kad je u pitanju parcela za gradnju crkve CPC, Vuković kaže da je to pitanje odnosa prema onome što su legitimni odnosi stanovnika Glavnog grada.

– Za mene je neprihvatljivo da bilo ko u Crnoj Gori bude diskriminisan, a odlukama bivše vlade vjernici Crnogorske pravoslavne crkve jesu diskriminisani – poručio je Vuković tokom prvog Tviter spejsa Portala Analitika.

Nada se, kako dodaje, da će premijer Dritan Abazović imati drugačiji odnos prema Glavnom gradu, s obzirom na to da je rekao da ne vidi problem da se obezbijedi parcela na Gorici gdje bi bio izgrađen objekat CPC.

Komentarišući današnji susret premijera Abazovića i patrijarha SPC Porfirija u manastiru Ostrog, gradonačelnik je kazao da posjeta nije sporna, ali da je trebalo drugačije da se odvija.

– Primjerenije bi bilo da je patrijarh došao u goste premijeru, a ne obrnuto. To je pitanje državnog dostojanstva – poručio je Vuković.

Komentarišući završetak gradnje istočne tribine Gradskog stadiona, gradonačelnik Podgorice kaže da je o ovoj situaciji obavijestio bivšu ministarku sporta, ali da odgovor nikad nije dobio te da je to bilo pravilo bivše Vlade kad je u pitanju odnos prema Glavnom gradu.

– Nadam se da će sadašnja Uprava za sport imati više razumijevanja – kazao je Vuković.

Na čekanju 15 projekata

Problem guma, kako je kazao, nije u nadležnosti Glavnog grada, pa se nerijetko dešava da budu zapaljene i tako izazovu ozbiljan ekološki problem.

– To je problem u koji mora da se uključi i Vlada, mi za sad pokušavamo da ga držimo pod kontrolom. Dok Vlada ne pokaže volju da se pozabavi ovim problemom, za njega ne možemo pronaći rješenje – poručio je Vuković.

Bivša Vlada je pokazala želju da sabotira Glavni grad, čemu u prilog ide i činjenica da bulevar na Starom aerodromu nije završen.

– Ali to ostavljam njima na obraz. Ja sam pripremio inicijativu koju ću uputiti novom ministru Damjanoviću, nadajući se da će on imati razumijevanja – kazao je gradonačelnik.

Na čekanju je, kako je kazao, petnaest projekata, čija realizacija zavisi od Vlade, a koji su od izuzetnog značaja za građane Podgorice.

Spriječili smo nastavak gradnje ka vrhu Gorice

Moratorijum na gradnju na brdu Gorica za cilj je imao, kako je kazao Vuković, da zaštiti Goricu, kao jedan od simbola Glavnog grada, ali istovremeno nijesu htjeli da diskriminišu građane koji su već izgradili kuće na toj lokaciji.

– Ono što smo htjeli da spriječimo i spriječili smo, jeste da se ne nastavlja gradnja ka vrhu Gorice – naveo je Vuković.

Kako je kazao, počeli su s moratorijumom, a nakon toga su tražili od Vlade da se zabrani gradnja na brdu Gorica. Ta inicijativa je, kako ističe gradonačelnik, na stolu kod nove ministarke, pa se nada da će ona prepoznati njen značaj.

Radovi u Hercegovačkoj biće završeni uskoro

Vlasnici kafića negoduju zbog radova u Hercegovačkoj ulici, jer su im zbog oduženih radova, bašte kafića zatvorene.

Vuković je kazao da će radovi biti završeni u skorijem roku.

– Imali smo dosta problema, što zbog loše infrastrukture, što zbog zahtjeva naših građana, puno posla je trebalo rješavati u hodu. Najveći dio posla je gotov, tako da se nadamo da će ubrzo biti završeni i da će Hercegovačka ulica dobiti izgled kakav zaslužuje – kazao je Vuković.

Decentralizacija

Vuković je istakao da je broj opština u Crnoj Gori nakon obnove nezavisnosti povećan, a nadležnosti lokalnih samouprava su otišle u kontra smjeru.

– Nekad je teško objasniti građanima da lokalna samouprava nema nadležnosti za rješavanje određenih problema, već da su oni u nadležnosti Vlade – naveo je Vuković.

Kako je kazao, ukoliko smo iskreni u namjeri da slijedimo evropsku praksu, moramo da damo veće nadležnosti opštinama.

Vuković podsjeća i da je posljednja odluka Vlade značila da se gradskom arhitekti oduzima mogućnost da odlučuje o izgledu objekata čija površina prelazi tri hiljade metara kvadratnih.

– Svakodnevno se suočavamo s problemima zato jer nemamo dovoljno ingerencija – saopštio je Vuković.

Vlada Krivokapića najgora u istoriji crnogorskog parlamentarizma

Vuković je istakao da smo u prethodnom periodu imali najgoru vladu u istoriji crnogorskog parlamentarizma i da ne može da zamisli situaciju u kojoj bilo koja nova vlada ne može da bude bolja od nje.

Iako, kako kaže, razumije zebnju i nepovjerenje u manjinsku Vladu, smatra i da je to bilo najmanje loše rješenje, kako bi se izašlo iz krize koju je napravila Krivokapićeva vlada.

– Alternativa ovome što imamo danas su tehnička vlada s DF-om, što je neprihvatljivo, ili da idemo na parlamentarne izbore koje bi pripremala vlada koja je radila što je radila – objašnjava Vuković.

Ključan je, kako ističe, dokument koji su potpisali predstavnici nove parlamentarne većine, koji garantuje zalaganje za evropski, demokratski, antifašistički i građanski put Crne Gore.

– Vjerujem da će ova vlada uspjeti da stvori pretpostavke za nastavak nekih procesa, inteziviranje procesa evropskih integracija koja bi u potpunosti obustavila priču o Otvorenom Balkanu – naveo je Vuković.

Kako dodaje, DPS čini veliki dio nove većine, zbog čega vjeruje da nova Vlada ne može napraviti štetu kao prethodna.

– Bez trideset poslanika DPS-a nije moguće donijeti nijednu značajniju odluku – poručio je Vuković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: