Wi-Fi vam je slab ili ne radi uopšte? Isprobajte ova rješenja

    1 godina pre 353 pregleda Izvor: dnevno.me

Poslovni i svakodnevni život u sve većoj mjeri zavisi od pouzdane i stabilne internet veze, kao i od Wi-Fi signala. Evo nekoliko savjeta šta da radite kada Wi-Fi ne radi kako treba.

Wi-Fi za prenos podataka koristi radio talase, koje vaš ruter emituje u svim smjerovima sa lokacije na kojoj se nalazi. Zato, pozicioniranje rutera nije trivijalna stvar koju možete da zanemarite ako želite dobru pokrivenost.

Uopšteno govoreći, što je ruter bliže centralnom dijelu prostora koji je neophodno da pokrijete signalom, to bolje. Pazite da ga ne postavite uz noseće zidove, kao i uz velike metalne objekte i u blizini drugih elektronskih uređaja.

Ako ruter ima spoljne antene, pokušajte da regulišete njihov položaj. U pojedinim okolnostima moguće je da će biti razlike između potpuno uspravnog i potpuno vodoravnog položaja.

Ništa od navedenog ne pomaže? Moguće je kako je vaš ruter preslab za objekat koji pokušavate da pokrijete signalom. Razmotrite nabavku repetitora i pojačivača signala koje ćete strateški rasporediti po stanu ili kući.

Konekcija je svuda spora

Provjerite prvo sa vašim internet provajderom da li ima problema u radu. Ako to nije slučaj, provjerite da li je je Wi-Fi kanal koji trenutno koristite zagušen. Prebacivanje na drugi kanal bi moglo da riješi problem.

Ako ne, pokušajte da vratite ruter na fabrička podešavanja. Na većini uređaja nalazi se dugme Reset koje možete da pritisnete iglom ili spajalicom. Zadržite pritisak 30 sekundi i potom pustite ruter da se ponovno pokrene.

Jedan uređaj ne može da se poveže na Wi-Fi

Pokušajte ručno da isključite Wi-Fi na spornom uređaju i nakon nekog vremena ga ponovo uključite. Potom pokušajte isti postupak sa ruterom. Isključite ga iz struje i ponovo uključite nakon 30 sekundi, prenosi tPortal.

Ukoliko to ne upali, možete da probate da obrišete Wi-Fi mrežu sa liste i ponovo se povežete. Moraćete ponovo da ukucate šifru za Wi-Fi, pa budite sigurni da je znate.

Ako koristite Windows 10, pregledajte „Wifi Troubleshooting“. Ako koristite Mac, provjerite Wireless Diagnostics.

Ako i dalje ne radi, ponovno pokrenite sporni uređaj.

Nijedan uređaj ne može da se poveže na Wi-Fi

Probajte da iskoristite LAN kabl da povežete laptop ili desktop računar direktno na internet. Ako veza radi, nešto ne štima sa ruterom. Ako ne, imate problema sa internetom. Najbolje bi bilo da pozovete svog internet provajdera i vidite o čemu se radi.

Nestao je Wi-Fi signal

Ovo može da se dogodi ako se vaš ruter sam resetuje. Ako vidite nezaštićenu mrežu sa nazivom vašeg rutera ili brenda uređaja, to bi mogla da bude vaša mreža. Iskoristite LAN kabl da spojite ruter i računar, pa ponovo konfigurišite ruter.