Za 37 godina nijedan objekat

    12 mjeseci pre 349 pregleda Izvor: dan.co.me

Skupština je nakon višečasovne rasprave juče završila raspravu o izvještajima regulatornih agencija. Najviše zamjerki opozicija je imala na stanje u energetskom sektoru.

Milutin Đukanović (DF) je kazao da je pričao o energetci i priča o propuštenim šansama.

– Od 1982. godine, kada je Termolektrana Pljevlja puštena u rad, Crna Gora nije napravila značajniji izvor električne energije. Neozbiljna je priča da vjetroelektrane (VE) i mini-hidroelektrane (mHE) mogu da zamijene velike izvore – rekao je Đukanović.

On je kazao da od mHE koristi imaju samo braća, sestre i sinovi funkcionera iz vrha DPS-a i istakao da je Regulatorna agencija za energetiku (RAE) morala da spriječi Elektroprivredu da kupi Rudnik uglja.

– Morali ste da spriječite da EPCG daje pare A2A i Acu Đukanoviću. To su bačene pare. RAE treba da štiti interes građana – poručio je Đukanvoić.

Predsjednik odbora RAE Branislav Prelević je rekao da RAE ne reguliše EPCG i da proizvođač električne energije ne bi trebalo da bude regulisan.

Strahinja Bulajić (DF) je ukazao da na tržištu ima pet snabdjevača, ali da samo EPCG snabdijeva domaćinstva. Aleksandar Damjanović je naveo da RAE nije dobro primjenila Zakon o energetici, tj član 249, koji se odnosi na fjulerse i jedinstvenu cijenu struje, a što je, prema njegovim riječima, uticalo da se snabdjevaču plati 200 hiljada više mjesečno, odnosno dva i po miliona godišnje.

– Imamo monopol, a ne liberalizovano tržište. Monopol s jedne strane drži EPCG, a s druge povlašćeni proizvođači. Tržište električne energije je kvaziregulisano – rekao je Damjanović.

Raspravljalo se i o izvještaju o radu CBCG, gdje je bilo riječi o uvođenju stečaja u Atlas banci i smjeni bivše viceguvernerke Irene Radović.


Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6022 pregleda