Za gradnju dionice autoputa od Mateševa do Andrijevice zainteresovane renomirane svjetske kompanije – Evo ko je sve u igri

    4 sedmice pre 241 pregleda Izvor: me.ekapija.com

Za nastavak izgradnje auto-puta, tačnije za drugu dionicu od Mateševa do Andrijevice interesovanje su pokazale renomirane svjetske kompanije. To su Strabag AG, PCCC, Dogus, Cengiz, Azvirt, SDHS, GIM, CCCC, Baybnet Group.

Naime, kako su kazali iz Monteputa, već je poznata činjenica o postignutom načelnom dogovoru Vlade Crne Gore i Evropske komisije o podršci nastavku implementacije projekta autoputa Bar-Boljare, zahvaljući čemu će implementacija dionice Mateševo-Andrijevica biti finansirana iz EU fondova, kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i državnog budžeta.

– Polazeći od ove činjenice već su pokrenute odgovorajuće procedure u cilju blagovremenog izbora najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova na bazi tzv. Žute FIDIC knjige, u skladu sa EBRD procedurama nabavki, pa je dana 24. aprila 2024. godine objavljen poziv svim zainteresovanim kompanijama da izraze interesovanje, koji je otvoren 60 dana – saopštili su iz Monteputa.

U okviru pretkvalifikacionog poziva održan je i sastanak pojašnjenja kome su prisustvovali predstavnici 9 referentnih međunarodnih kompanija. Riječ je o preduzećima Strabag AG, PCCC, Dogus, Cengiz, Azvirt, SDHS, GIM, CCCC, Baybnet Group.

– Raduje ispoljeno veliko interesovanje međunarodnih kompanija za nastavak implementacije projekta autoputa Bar-Boljare, što je istovremeno i potvrda da kvalitet implementacije može biti osiguran, uz obezbijeđena nova radna mjesta u Crnoj Gori i tranfer znanja i tehnologija – poručili su.

Iz Monteputa podsjećaju da je projekat autoputa Bar-Boljare jeste i dio tzv. indikativnog proširenja Trans-evropske transportne mreže (TEN-T) na prostoru Zapadnog Balkana, što obavezuje i na primjenu odgovarajućih standarda tokom implementacije.

– Sastanak je bio i prilika da se još jednom potvrdi da je izgradnja autoputa Bar-Boljare pravi primjer međunarodnog projekta, za koji se interesuju referentni partneri iz raznih djelova svijeta uz osigurano finansiranje kako iz nacionalnih, tako i EU izvora – zaključuju iz Monteputa.