Za jednu sedmicu zaraženo 267 đaka i 146 nastavnika

    2 sedmice pre 159 pregleda Izvor: dan.co.me

U Crnoj Gori je samo tokom prošle sedmice od virusa korona oboljelo 267 učenika osnovnih i srednjih škola, dok je u vrtićima inficirano četvoro mališana. Epidemiolozi nadziru situaciju u predškolskim ustanovama i školama, pa je tako odlučeno da se po preporuci Instituta za javno zdravlje narednih deset dana zatvori podgorički vrtić „Stara varoš“ – JPU „Đina Vrbica“.

Prema podacima sa sajta „kovid-19“ i obrazovanje, u Crnoj Gori je inficirano 146 nastavnika i profesora, od čega najviše u osnovnim školama 69. U školama je trenutno inficirano 338 učenika, a u izolaciji se nalaze 1.116 osnovaca i 94 nastavnika. Najveći broj zaraženih učenika registrovan je u Podgorici, u osnovnim školama 129, a u srednjim 107.

Na sajtu za obrazovanje se navodi da časovi traju po 30 minuta, da učenici mogu imati najviše četiri časa dnevno za osnovce i šest časova dnevno za srednjoškolce.

– Obavezno je nošenje zaštitnih maski za sve zaposlene i sve učenike, osim za djecu predškolskog uzrasta. Obrazovno-vaspitnim ustanovama su obezbijeđeni bezkontaktni toplomjeri za mjerenje tjelesne temperature. Neophodno je održavati fizičku distancu sa drugim osobama od najmanje dva metra tokom boravka u prostorijama škole kao i u školskom dvorištu prilikom dolaska u školu i napuštanja škole nakon održane nastave. Dozvoljeni broj djece predškolskog uzrasta koja boravi u jednoj prostoriji računa se u odnosu na kriterijum da je za jedno dijete neophodno obezbijediti najmanje tri kvadrata slobodnog prostora. Održavanje lične higijene pranjem ruku sa higijenski ispravnom vodom za piće i sapunom u trajanju od najmanje 20 sekundi ili upotrebom dezinfekcionog sredstva na bazi 70 odsto alkohola. U svakoj učionici ugrađen je dispenzer sa dezinfekcionim sredstvom na bazi 70 odsto alkohola – navode na sajtu Kovid i obrazovanje.

Objašnjavaju da se čišćenje cjelokupnog školskog prostora obavlja prije početka rada škole i nakon svake smjene.

– Individualna nastava u muzičkim i baletskim školama organizuje se u skladu sa preporukama o prevenciji širenja zaraznih bolesti. U nastavi predmeta kod kojih je potrebno pjevanje učenika na času grupne nastave, neophodno je poštovati propisane mjere u pogledu fizičke distance. Javne nastupe koji su obavezni dio procesa nastave muzičkih škola treba organizovati u koncertnoj dvorani ili velikoj učionici sa ograničenim brojem učesnika i obaveznim držanjem fizičke distance. Prelazak odjeljenja na onlajn nastavu se primjenjuje ukoliko je više od 30 odsto učenika inficirano iz jednog odjeljenja ili ukoliko je nastavnik inficiran i nije moguće naći adekvatnu zamjenu – navode na sajtu.

Iz Ministarstva prosvjete su ranije saopštili da prate epidemiološku situaciju i osnovu preopruka Instituta donose odluke u vezi sa održavanjem nastave.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 27750 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 11948 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11889 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 11302 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 10666 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 10065 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 9525 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 9300 pregleda
%d bloggers like this: