Za kupovinu vakcina protiv korone do sada plaćeno 9,9 miliona

    1 sedmica pre 72 pregleda Izvor: dan.co.me

Crna Gora je do sada na nabavku vakcina protiv virusa korona potrošila 9.924.510,51 euro, pokazuju podaci službe za odnose s javnošću Ministarstva zdravlja. Informacija o utrošenim sredstvima za vakcine do sada nije objavljivana javnosti.

U Ministarstvu zdravlja kažu da je Crna Gora do danas kupila, ili kroz donacije od proizvođača i država, za naše građane obezbijedila preko 1.300.000 doza vakcina protiv virusa korona, od čega kroz donacije skoro 625.000 doza.

– Vodeći brigu o zdravlju građana i dostupnosti bezbjednih, kvalitetnih i efikasnih vakcina, Vlada Crne Gore je u prethodnom periodu opredijelila značajna sredstva za kupovinu i nabavku vakcina. Tokom 2020. godine za nabavku vakcina protiv kovida-19 utrošena su 667.178,82 eura, a 2021. godine za tu namjenu izdvojen je 8.179.526,01 euro. Pored toga, za vakcine protiv kovida-19, preko projekta „EU grant za vakcine“, sa deviznog računa Ministarstva finansija i socijalnog staranja, otvorenog za potrebe Ministarstva zdravlja i realizaciju ovog projekta, do sada je isplaćeno 1.077.805,68 eura – navode u ministarstvu.

Trenutno je, kako navode, građanima na raspolaganju oko 464.348 hiljada doza vakcina i to: 141.348 doza vakcine „komirnati“ prozivođača „Fajzer“, sa rokovima 30. avgust 2022. i 30. septembar 2022. godine i 323.000 doza „sinovak“ i „Vero-Cell“ vakcina proizvođača „Sinofarm“, čiji su rokovi do 15. mart 2023, 29. maj 2023. i 8. jul 2024. godine.

– U skladu sa Smjernicama za upravljanje medicinskim otpadom u zdravstvenim ustanovama izrađenim u okviru zajedničkog projekta Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Ministarstva zdravlja Crne Gore, opasni farmaceutski otpad uključuje istekle, neiskorišćene, neželjene, prosute i kontaminirane farmaceutske proizvode, ljekove i vakcine. Takođe, uključuje i sve serume i boce, kutije i epruvete, kao i cijevi koje su vidljivo kontaminirane ostacima farmaceutskih proizvoda ili sadrže neiskorišćene proizvode. Nacionalnim zakonodavstvom definisan je farmaceutski otpad kao otpad koji obuhvata sve ljekove i ljekovite materije, uključujući i njihovu primarnu ambalažu i slične pomoćne materije koji su postali neupotrebljivi zbog isteklog roka upotrebe, rasipanja, neuslovnog čuvanja ili bilo kog drugog razloga – navode u ministarstvu.

Vakcine kojima istekne rok, a koje se tretiraju kao i ostali farmaceutski (medicinski) otpad uništavaju se po posebnoj proceduri koja tretira ovu oblast, tj. oblast odlaganja medicinskog otpada.

– Vakcine se isporučuju ovlašćenom preduzeću „Hemosan Bar“, koje se bavi ovom djelatnošću u Crnoj Gori, uz propratnu dokumentaciju, shodno zaključenim ugovorima sa zdravstvenim ustanovama. S obzirom na to da se vakcine isteklog roka uništavaju zajedno sa ostalim medicinskim otpadom, nije moguće posebno navesti iznos sredstava izdvojenih samo za uništenje vakcina. Do sada su zbog isteklog roka na uništenje poslate ukupno 27.754 doze vakcina protiv virusa korona – zaključuju u Ministarstvu zdravlja.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) saopšteno da oni u vezi s nabavkom vakcina protiv kovid-19 infekcije učestvuje u tehničkom radu nabavke, skladištenja i transporta vakcina zbog očuvanja „hladnog lanca“, kao i u procjeni neophodnih količina vakcina.

– Sve ostale aktivnosti koje se odnose na ekonomski, pravni dio nabavke i uništavanja vakcina nijesu u nadležnosti Instituta i za to su dgovorne druge ustanove. Tako je za cijenu, broj dobavljenih vakcina nadležno Ministarstvo zdravlja, a za uništavanje vakcina čiji je rok istekao – Montefarm. U zdravstvenom sistemu Crne Gore trenutno je na raspolaganju oko 460.000 doza kovid-19 vakcina, i to 140.000 doza „komirnati“ („fajzer“), 220.000 doza „sinofarm“ i 100.000 doza „sinovak“ vakcina – navode u Institutu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: