Za obnovu i oporavak u Ukrajini potrebne 383 milijarde eura

    9 meseci pre 168 pregleda Izvor: portalanalitika.me

Prema novoj, danas objavljenoj procjeni, koja obuhvata period od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. do njene prve godišnjice, sredstva za rekonstrukciju i oporavak biće potrebna tokom 10 godina, i moraće da budu obezbjeđivana i iz javnih i iz privatnih fondova.

Navedeni iznos je 2,6 puta veći od procijenjenog bruto domaćeg proizvoda Ukrajine u 2022. godini, objavila je Evropska komisija.

Druga Brza procjena štete i potreba pruža sveobuhvatnu ocjenu ratnih posljedica u 20 različitih sektora, precizira direktnu fizičku štetu na infrastrukturi i zgradama i opisuje uticaj na živote ljudi.

Procijenjeno je da će Ukrajini ove godine biti potrebno 14 milijardi dolara za prioritetna ulaganja u rekonstrukciju i oporavak.

Premijer Ukrajine Denis Šmigalj rekao je da je izrada druge Brze procjene štete i potreba „važan element u ukrajinskoj strategiji obnove“.

„Zahvalni smo Svjetskoj banci na temeljnoj analizi, koja će postati važan alat za nas i naše partnere u sprovođenju projekata za oporavak, koji je već počeo“, kazao je Šmigalj.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji rekao je da će Brza procjena štete i potreba „pomoći donatorima da usmjere sredstva u prioritetne sektore na terenu“.

„Važno je da se obezbijedi brz oporavak i osnovne usluge za stanovništvo, prije svega u oblasti energetike, obrazovanja, zdravstvene infrastrukture i stanovanja. EU će nastaviti da podržava Ukrajinu, sada zemlju kandidata za članstvo, sa svim alatima i instrumentima koji su joj na raspolaganju“, naveo je Varhelji.