Za osam dana nijedan porođaj

    1 godina pre 432 pregleda Izvor: Dan

Tokom druge polovine jula u pljevaljskom porodilištu za osam dana nije rođena nijedna beba. Osmodnevnoj pauzi prethodila je pauza od četiri dana, koja je prekinuta s dva porođaja. Poslednjih dana obavljena su još dva porođaja, a u porodilištu ne vjeruju da će do kraja godine biti rođeno više od 180 novorođenčadi. Zanimljivo je da je u julu prekinut trend da se u prosjeku svaki drugi dan rađa po jedno dijete.

– Do današnjeg dana rođeno je 105 beba – rečeno nam je juče u porodilištu.

U lokalnoj upravi su prilikom planiranja ovogodišnjeg budžeta za podsticaj nataliteta opredijelili 50 hiljada eura, odnosno za prvo rođeno dijete daje se 150 eura, dok je praksa bila da se prethodnih godina isplaćuju 63 eura. Iz opozicione Demokratske Crne Gore tvrde da takva mjera ne daje rezultate i da je neophodno obezbijediti niz dodatnih mjera.

– Brojke pokazuju da natalitet i dalje pada i da ova vlast nije u stanju da mijenja situaciju nabolje. Potrebno je da ova vlast padne kako bi Pljevlja ustala. Natalitet ne može podići davanje od 150 eura, već je potrebno obezbijediti investicije, otvaranje novih radnih mjesta, a samim tim zadržavanje mladih i povratak onih koji su otišli iz Pljevalja – poručuju Demokrate uz napomenu da je podatak da osam dana u pljevaljskom porodilištu nije bilo porađaja najbolji pokazatelj gdje je DPS doveo Pljevlja.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6590 pregleda