Za Predsjedništvo i Parlament BiH čak 222.000 nevažećih listića

    2 meseca pre 121 pregleda Izvor: klix.ba/dnevno.me
Foto : Pixabay –

Na posljednjim izborima u Bosni i Hercegovini ponovo je bio veliki broj nevažećih listića kojim su se birali državni parlamentarci i članovi Predsjedništva BiH.

Prema posljednjim podacima Centralne izborne komisije (CIK) nakon više od 83 odsto obrađenih biračkih mjesta, pri izboru zastupnika u Parlamentu Bosne i Hercegovine bilo je skoro 120.000 nevažećih listića ili 8,67 odsto.

Nakon 92 odsto obrađenih biračkih mjesta, pri izboru članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine bilo je više od 102.000 nevažećih listića. Ukupno je više od 222.000 nevažećih listića.

CIK do sada nije dao tumačenje zašto je ovoliki broj nevažećih listića među 1,6 miliona ili 50 odsto građana koji su iskoristili pravo glasa. Ovo je najniža izlaznost na Opštim izborima od 2004. godine. Sigurno je da je velikom broju nevažećih listića doprinijelo to što je znatan broj onih koji ne razumiju kako se ispravno glasa.

Poređenja radi, pri izboru državnih parlamentaraca na izborima 2018. bilo je 156.000 nevažećih listića, dok je pri izboru članova Predsjedništva bilo 120.500 nevažećih listića. No, tada je bila i viša stopa izlaznosti – 54 odsto.

Za članove Predsjedništva izabrani su Denis Bećirović (SDP), Željko Komšić (DF) i Željka Cvijanović (SNSD).

Centralna izbora komisija (CIK) je danas objavila prve rezultate izbora za Parlament Federacije Bosne i Hercegovine, i to nakon skoro 80 odsto obrađenih biračkih mjesta.

Izbori u BIH: Bećirović, Cvijanović i Komšić članovi Predsjedništva BiH

Objavljeni rezultati se ne razlikuju znatno u odnosu na rezultate koje je ranije danas i juče, 2. oktobra, objavila SDA.

PV Informer
%d bloggers like this: