Za proteklih nekoliko godina uložena velika materijalna sredstva u nabavku medicinske opreme za Opštu bolnicu u Pljevljima

    3 sedmice pre 510 pregleda Izvor: PV Informer

Foto: PV Informer –

Dr Saša Grbović, direktor Opšte bolnice u Pljevljima, gostujući u Jutarnjem programu lokalnog javnog emitera RTV Pljevlja, ukazao je na značajan trend nabavke nove savremene medicinske opreme u proteklih nekoliko godina.

Nova medicinska oprema značajno je uticala na rad stručnog medicinskog osoblja i pružanje građanima Pljevalja kvalitetnije primarne zdravstene zaštite. Za protekle tri godine samo od donacija nabavljeno je medicinske opreme u iznosu od 300-400 hiljada eura, dok je ukupan iznos nabavljene opreme i do milion eura. Postojeća oprema je bila stara i više desetina godina.

Samo u Hirurško odjelenje do kraja godine će biti uloženo oko 300 hiljada eura. Ortopedski sto od 70 hiljada eura, rendgen aparat preko 50 hiljada eura, autoklav za sterilizaciju preko 77 hiljada eura, 50-60 hiljada eura za hiruške istrumente, a biće kompletiran i laparoskopski stub. Jedan dio opreme je nabavljen, a dobar dio opreme je pri kraju tenderske realizacije.

Radiologija je dobila novi savremeni skener aparat koji je koštao 240 hiljada eura i rendgen aparat od 70 hiljada eura.

Na ginekologiji sa porođajnim stolom, operacionom lampom i ulrazvukom ukupan iznos koštanja nabavljene medicinske opreme je preko 100 hiljada eura.

Zahvaljujući donacijama prevashodno Rudnika uglja, Elektroprivrede i u poslednje vrijeme i Opštine Pljevlja odrađeno je i dosta građevinskih radova na zamjeni stolarije po odjelenjima, adaptacija pojedinih prostorija, savremena rasvjeta u krugu bolnice, instaliran centralni sistem za kiseoničku potporu, proširen i asfaltiran parking prostor u krugu bolnice i nabavljena oprema za EKG dijagnostiku i pokretnu ultrazvučnu dijagnostiku. U okviru Internog odjelenja za kardiološke preglede za potrebe ultrazvučne diagnostike nabavljena je i kardiološka sonda, donacija Opštine Pljevlja.

Poslednja realizovana nabavka se odnosi na nabavku savremene opreme za vešeraj, koja je koštala 43 hiljade eura. Puštene su u rad dvije velike industrijske veš mašine, jedna mašina za sušenje veša i jedan valjak za peglanje.

Intezivno se radi i na realizaciji planova oko izgradnje nove bolnice i povećanju broja stručnog medicinskog kadra. Svi ovi poslovi na kojima radi menadžment bolnice značajno utiču na još kvalitetnije pružanje medicinske pomoći za građane opštine Pljevlja i sa tim aktivnostima će se nastaviti.