ZA RASKOŠAN IZGLED TERASE U APRILU POSADITE OVO CVIJEĆE

    1 godina pre 529 pregleda Izvor: stil.kurir.rs

Dalija je biljka prekrasnih cvjetova koja vodi poreklo iz Meksika, a jedna je od onih biljaka koje obožavaju sve žene širom planete, jer ko može da odoli ovim elegantnim dugim laticama u jarkim bojama.

Iako na prvi pogleda deluje da je teško gajiti ovaj cvijet u saksijama, sa nekoliko savjeta sigurni smo da će vam uspjeti iz prve.

Dalija
foto: Shutterstock

Kako se sade dalije u saksiji?

Ove biljke je vrlo lako nabaviti u rasadnicima, jednostavne su za održavanje, a cvjetaju tokom celog leta.

Za sadnju dalija su nam prvo potrebne sadnice dalija. Obično su već dostupne u rano proljeće, a tada ih je nabolje i posaditi budući da će se onda razvti u vreme najtoplijeg vremena usred ljeta i time dati vašoj bašti i terasi raskošan izgled. Ako pak odlučimo da ih sadimo tokom ljeta, cvijet će se pojaviti u jesen ako je vrijeme blago, ali češće se dešava da cvijet ne rodi i da ćete ostati samo sa listovima.

Dalija
foto: Shutterstock

Saksija za cvijeće

Saksija u kojoj raste mora da ima rupe u dnu tako da voda za navodnjavanje koju zemlja nije upila izlazi napolje, jer ako ostane unutar korjenja, istruliće. Ova saksija mora da bude širine oko 20 centimetara i toliku ili malko veću dubinu.

Supstrat

Nije baš obavezni ali kako bi se izbjeglo truljenje, vrlo je važno odabrati kvalitetnu, laganu podlogu koja zadržava vlagu, ali istovremeno olakšava brzo odvođenje vode.

Kanta za vodu

Nakon svake sadnje morate temeljno zalivati. Dobro navlažite zemlju kako bi se plod mogao što prije hidratizovati i niknuti. Dakle, bitan je dobar tuš od najmanje 1 litre vode.

Korak po korak

Sad kad imamo sve, vrijeme je da se bacimo na posao:

Saksiju napunimo supstratom

Jednom kada imamo rizom, saksiju obima najmanje 20 cm mora se napuniti više-manje do pola univerzalnim supstratom za biljke pomješanim s 20 ili 30% perlita. Moramo ga napuniti potrebnom količinom zemlje, vodeći računa da rizom bde potpuno prekriven.

Uzmemo rizom i stavljamo ga u centar, pažljivo da se ne slomi, vodeći računa da je najuži dio usmjeren prema gore, budući da će odatle izlaziti lišće, a kasnije i cvjetovi biljke.

Dalija, Georgine
foto: Profimedia

Završili smo punjenje

Nakon toga, moramo dodati još supstrata, da budemo sigurni da je saksija gotovo u potpunosti napunjena. Preporučljivo je da nivo podloge bude centimetar ili tako malo ispod ivice saksije, jer na taj način kad zalivamo, nećemo izgubiti vodu.

Zalivamo

Sada je zalivanje prioritet. Morate to raditi malo po malo, inače će voda izbacivati preveliku količinu supstrata iz saksije. Dakle, polako.

Ako ste uradili sve do sada, neće proći puno vremena i lišće će početi da izlazi. Zapravo to obično čine u roku od 7-10 dana, sve dok je tlo vlažno.

Dalija, Georgine
foto: Profimedia

Kakva je njega potrebna dalijama?

Kada dalije počnu da rastu, potrebno je da im obezbjedite mjesto u dvorištu ili terasi gde će imati najmanje 4 sata direktnu sunčevu svijetlost.

Navodnjavanje: zalivati 2-3 puta nedeljno, manje ako kiša često pada ili je zima. Učinite to ranije ujutru, ili bolje još kasno popodne.

Tokom perioda cvjetanja važno je da obogaćujete zemlju đubrivom za cvjetnice ili lukovice, prateći uputstva navedena na pakovanju.

Rezanje: Suvo lišće i uvenulo cvijeće morate rezati samo prethodno dezinfikovanim makazama.

Kada lišće nikne, možete ga ostaviti u toj saksiji tokom cijele sezone ili ga premjestiti u veći nakon što prođe makar mjesec dana.