Za spas od korone treba još 200.000 vakcinisanih

    1 mesec pre 149 pregleda Izvor: rtcg.me

Da bismo imali zaštitu od korona virusa potrebno je vakcinisati još 200-250 hiljada građana Crne Gore, ocijenio je za Dnevne epidemiolog u penziji Novica Vujošević.

Komentarišući to što mladi ostaju “gluvi“ na brojne apele zdravstvenih vlasti, ali i alarmantne brojke o tome da nam sve češće umiru i mlađi koji nijesu vakcinisani, Vujošević podsjeća da djece do 18 godina u Crnoj Gori ima oko 110.000.

“To je veliki broj nevakcinisanih. To je jedna šestina stanovništva koja nije vakcinisana, plus odrasli ljudi, što znači da bi 200 do 250 hiljada ljudi trebalo da se vakciniše da bismo imali nekakvu zaštitu”, rekao je Vujošević. No, kako kaže, “svako je svoga tijela gospodar.”

Rizik je veliki

“Sve dok smo zdravo, sve je u redu, a kad se čovjek razboli, onda je ‘kuku’ što se nije vakcinisao. Ostavljeno je to na slobodnoj volji, a ovo se čudo neće završavati dok se svaki stanovnik ne inficira, bilo manifestno, da pokazuje znake bolesti, ili nemanifestno, da ne pokazuje znakove bolesti”, upozorio je Vujošević. Rizik od novog, delta soja, veliki je, kaže on, i ukazuje da je potrebno dostići nivo od 85 do 90 odsto vakcinisanih u Crnoj Gori. Objasnio je i zašto.

“Onaj prvi, vuhanski soj, bio je manje zarazan nego što je ovaj delta soj iz Indije. Sad je pitanje kad će doći neki opasnijii od ovog delta soja. Jedina efikasna mjera, stopostotna, to je vakcinacija”, ponovio je Vujošević.

Ako bismo dosegli 85 do 90 odsto vakcinisanih, kaže Vujošević, prekinula bi se transmisija s jednog čovjeka na drugog.

“Obolijevali bi pojedinačni slučajevi, 10 do 15 na 100.000 i to nije neki problem. I ti koji bi oboljeli, a koji su vakcinisani, ne bi umirali, jer je ovdje problem umiranje. Problem je i što virus ostavlja posljedice po zdravlje. Ja sam je prebolovao i uzeo mi je snagu do 30 odsto, ali tada nije bilo vakcine”, rekao je Vujošević.

Vakcina već čini svoje

Govoreći o tome da li bi trebalo uvesti obaveznu vakcinaciju, Vujošević kaže da je mišljenja kako bi to trebalo da važi za one službe koje imaju stalni kontakt sa stanovništvom, poput zaposlenih u zdravstvu, prosvjeti, socijalnoj službi, medijima. On smatra i da vakcinacija već sada pokazuje određeni stepen djelotvornosti.

“Da nije koliko-toliko vakcinisanog stanovništva, bilo bi duplo više zaraženih . Vakcina čini svoje, ali nije to dovoljno da se prekine prenos i nije dovoljno da se spriječe mutacije”, rekao je Vujošević, napominjući kako se granica smrtnosti pomjerila prema mladima.

“Nije lijepo niko da umre, ali ako je birati između mene ili mojih unuka, bolje da ja idem. Ali nema nužde niko da ide. Evo i Fajzer priprema vakcinu za djecu od druge života na više”, rekao je on.

Vakcina nas spašava od novog lokdauna

Epidemijsku situaciju u našoj zemlji Vujošević je ocijenio nepovoljnom, i objasnio da samo vakcinacija Crnu Goru spašava od novog zaključavanja.

On pojašnjava daje broj pozitivnih u odnosu na ukupno testiranih 13 odsto, što epidemijsku situaciju karakteriše kao nepovoljnu.

“Kad je broj pozitivnih u odnosu na testirane iznad pet odsto, onda je epidemijsku situacija loša, a kod nas je nepovoljna, i ona je 13 odsto. To je loš pokazatelj. Samo zahvaljujući vakcinaciji zdravstvene vlasti ne pribjegavaju lokdaunu”, rekaoje Vujošević.

Napominje kako je veoma važno znati to da pacijenti koji su vakcinisani neće umrijeti od korona virusa, a neće imati ni tešku kliničku sliku.

“I nazeb dobijemo dva, tri puta godišnje, ili dva tri puta godišnje se dobije dijareja, ali se tome ne daje značaja jer se od toga ne mire. Ali letalitet od korone je 1,3 do 1,5 odsto i to je dosta”, zaključio je Vujošević.

Najnovije vijesti

Zov sukanja

30. novembra 2021. 16:39

Uvoz šest puta veći od izvoza

30. novembra 2021. 09:46

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 29662 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 12964 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 12324 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12001 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 11807 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 11103 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 10524 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 10371 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 9085 pregleda
%d bloggers like this: