Zabrinjavajuća statistika: Tokom četiri mjeseca ove godine 27 osoba stradalo u saobraćaju

    1 godina pre 381 pregleda Izvor: dnevno.me

U saobraćajnim nezgodama za četiri mjeseca ove godine poginulo je 27 osoba što je u odnosu na prošlu godinu više za 3,8%, kada je stradalo 26 osoba, podaci su Uprave policije.

“Od ukupnog broja poginulih, poginulo je 14 vozača, devet saputnika i četiri pješaka. Ukupno je povrijeđeno 769 lica ili 3,9% više nego u istom periodu prošle godine, od čega teže 132 i lakše 637 lica”, navode u saopštenju policije.

U Crnoj Gori se za četiri mjeseca ove godine dogodila 1.831 saobraćajna nezgoda, što je za 16% više u odnosu na isti period prošle godine. Od tog broja najveći je broj saobraćajnih nezgoda samo sa materijalnom štetom i to njih 1.276.

“Pored preventivnih i represivnih aktivnosti, kao i pojačanih kontrola učesnika u saobraćaju od strane saobraćajne policije, veliki broj vozača i dalje ne poštuje saobraćajne propise što za posljedicu ima da se od početka godine dogodilo 555 saobraćajnih nezgoda sa povrijeđenim ili poginulim licima što je za 5,7% više u odnosu na prošlu godinu. Od tog broja sa poginulim licima dogodilo se 20 saobraćajnih nezgoda, što je isto kao i prošle godine, kao i 535 nezgoda sa povrijeđenim licima što je za 6% više u odnosu na prošlu godinu”, kažu u saopštenju policije.

Za isti period, saobraćajna policija je u okviru svojih nadležnosti i pored, kako navode, brojnih logističkih i kadrovskih problema koji limitiraju i otežavaju njen rad preduzimala veliki broj mjera i radnji u cilju poboljšanja bezbjednosti saobraćaja.

“Kontrolisano je 75.980 vozila od čega je nađeno neispravno 2.745 vozila. Iz saobraćaja je isključeno 2.686 vozila. Pod dejstvom alkohola zatečeno je da upravlja vozilom 3.309 vozača, a alkotestiranje je odbilo 88 vozača. Zbog upravljanja vozilom sa prisustvom alkohola u organizmu u koncentraciji većoj od 1g/kg policija je lišila slobode 1.043 lica, a zbog odbijanja alkotestiranja 88 lica”, dodaju u saopštenju.

Protiv izvršilaca prekršaja i krivičnih djela iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, saobraćajna policija je izdala 34.432 naloga za plaćanje novčanih kazni i podnijela 5.079 prekršajnih i 155 krivičnih prijava.

“Ljudski faktor, a u okviru njega neodgovornost, nepažnja, neprilagođena i velika brzina, upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola, upotreba mobilnih telefona u toku vožnje, nekorišćenje sigurnosnih pojaseva, prelazak u suprotnu kolovoznu traku i dalje su glavni uzroci saobraćajnih nezgoda sa najtežim posledicama”, kažu u saopštenju.

Imajući u vidu posledice saobraćajnih nezgoda, prisutne negativne trendove osnovnih parametara bezbjednosti saobraćaja, kao i nastupajuću ljetnju turističku sezonu, kada će se broj vozila i učesnika u saobraćaju na crnogorskim putevima višestruko povećati, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije još jednom apeluju na sve vozače i ostale učesnike u saobraćaju da svojim odgovornim ponašanjem, poštovanjem saobraćajnih propisa i uvažavanjem postojećih uslova na putevima i u saobraćaju, doprinesu kako svojoj, tako i bezbjednosti svojih saputnika kao i ostalih učesnika u saobraćaju.  

“Službenici Uprave policije će i u narednom periodu u okviru svojih realnih mogućnosti, nastojati da kroz pojačano angažovanje svojih službenika, preventivnim, ali i represivnim aktivnostima doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama”, zaključuju u saopštenju.