Začarani krug dječijeg prosjačenja u Pljevljima: „Nemojte im davati novac, pomozite im“

    9 meseci pre 819 pregleda Izvor: PV Informer

Romska djeca koja prose česta su pojava na pljevaljskim ulicama, ugostiteljskim objektima i prodavnicama. Portal „PV Informer“ više puta je u svojim tekstovima ukazivao na ovaj društveni problem. Građani Pljevalja koji daju novac maloletnim prosjacima Romske populacije misle da na taj način pomažu tu decu, a očigledno nisu svjesni da na taj način direktno doprinose njihovoj zloupotrebi.

I ova priča naše sugrađanke je upečatljiv primjer dječijeg prosjačenja, često pod nadzorom odraslih. Da li im pomažemo ako im se na ulici da novac i tako produžava začarani krug prosjačenja ili postoji drugačiji način da im se pomogne prosudite sami :

„Samo što su mi servirali ručak u 4-Sobe, prišli su maleni Romi ( djevojčica i dječak od 7-8 godina ),prose. Neee ,ja ne praktikujem da dajem novac – ponudila sam im hranu i sokiće , oduševljeno su prihvatili i lako se dogovorili šta žele. Ponosno su zauzeli sto i čekali konobara.

Idu u osnovnu školu u Pljevljima. Djevojčica voli školu i naučila je da „boji crteže“ i „poneko slovo“. Dječak ne voli školu. Pokušala sam da im objasnim da ako budu nastavili sa odlascima u školu ,neće morati da prose ( došao je ON za koga prose ,da provjeri gdje su ili da provjeri da ne troše već isprošen novac i naišao na moju riješenost da na miru cvrkućući završe obrok).

Djevojčica me pitala ,da li ako završi školu će moći da jede u kafiću. Odgovorila sam joj potvrdno ( iako sumnjam u to ). Poklonila sam joj i lak za nokte ,kao nagradu za naučeno u školi, a onda mi je ponosno pokazala da zna “ koja je koja kovanica “ , iako ne zna matematiku.

Dogovor je da će do sledećeg susreta naučiti da broje do 10. A Ja se NADAM da im MI gradjani nećemo davati novac (jer oni od njega koristi nemaju )već im pomoći na neki direktniji način.

Djevojčica me pitala da nemam kući male ,a lijepe stvari kao što su na meni i ako imam da donesem na „Trlicu“ ,ali da kažem “ DA JE SAMO ZA NJU.

P.S Moram da naglasim da su mi se TAKO LJUPKO prije odlaska ZAHVALILI “ !

Autor teksta je lekar u Zavodu za tranfuziju krvi Crne Gore