Zagađen vazduh prijevremeno oduzme 30.000 života

    4 meseca pre 128 pregleda Izvor: RTCG

Zagađenje vazduha za Zapadnom Balkanu uzrok je velikog broja prijevremenih smrti u regionu, a posljedice su i kraći životni vijek i pogoršanje javnog zdravlja, zato je neophodno što prije poboljšati kvalitet vazduha, ali i javno zdravlje kroz unapređenje zdravstvenih sistema, saopštio je Evropski fond za Balkan, koji sa partnerima iz regiona ovog mjeseca sprovodi treću fazu kampanje „Ujedinjeni Balkan za čist vazduh”.

foto: Pixabay

Cilj ove faze kampanje jeste informisanje građana upravo o posljedicama zagađenja po smrtnost i zdravlje na Zapadnom Balkanu, uz poziv građanima regiona da se priključe borbi kako bi zajedničkim snagama poboljšali kvalitet vazduha i produžili živote svih nas.

“Prema posljednjim podacima Evropske agencije za životnu sredinu, u regionu loš kvalitet vazduha godišnje prijevremeno oduzme više od 30.000 života, dok zajednički istraživački centar Evropske unije ističe da zagađenje vazduha u prosjeku doprinosi smanjenju očekivanog životnog vijeka od 0,4 do 1,3 godine u zemljama Zapadnog Balkana”, navodi se u saopštenju.

Studije pokazuju i da su samo termoelektrane na ugalj na Zapadnom Balkanu odgovorne za ekonomsku štetu na ime zdravstvenih troškova koja iznosi između 1,2 i 3,4 milijardi evra godišnje.

“Kampanjom „Ujedinjeni Balkan za čist vazduh“ tražimo od nadležnih: Smanjenje zagađenja vazduha definisati kao nacionalni, regionalni i međunarodni prioritet i integrisati ga u sve procese planiranja”, navodi se u saopštenju- .

Traže povećanje novčanih sredstava u budžetu za kontrolu zagađenja i uspostavljanje sistema za praćenje zagađenja i njegovih zdravstvenih efekata.

“Kako bi se unapredio nadzor nad zagađivačima i poboljšao kvalitet vazduha potrebno je izgraditi multisektorska partnerstva na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivou. Prevencija nezaraznih bolesti koje su posledica lošeg kvaliteta vazduha mora biti integrisana među prioritete ekoloških i zdravstvenih politika”, navodi se u saopštenju.

Kampanja “Ujedinjeni Balkan za čist vazduh” inicijativa je Evropskog Fonda za Balkan u partnerstvu sa organizacijama: Eko forum iz Zenice, Environmental Territorial Management Institute iz Tirane, Sbunker i Balkan Green Foundation iz Prištine, Air Care iz Skoplja, OZON iz Podgorice, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu i Beogradska otvorena škola iz Beograda. Sprovodi se drugu godinu zaredom, sa ciljem podizanja svijesti stanovnika regiona o uzrocima i posledicama zagađenja, mogućim načinima poboljšanja kvaliteta vazduha i borbi za zdraviju životnu sredinu. ”Ujedinjeni Balkan za čist vazduh” ističe značaj regionalne saradnje neophodne za transformaciju energetike i sistema zaštite životne sredine, koja bi istovremeno unaprijedila privredu i javno zdravlje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: