Zagađivači će morati da plaćaju naknadu Pljevljima

    9 mjeseci pre 213 pregleda Izvor: Vijesti

Vlada je juče dala saglasnost na predlog Opštine Pljevlja da od najvećih zagađivača naplaćuje ekološku naknadu.

Premijer Crne Gore Duško Marković, kazao je na konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice Vlade da će Opština Pljevlja po tom osnovu godišnje prihodovati između 2,5 i tri miliona eura. On nije precizirao od kada će Opština Pljevlja moći da ostvaruje prihode po tom osnovu.

Marković je kazao da građani Pljevalja nemaju kvalitet života koji bi bio srazmjeran resursima koje Pljevlja imaju i kojima raspolažu i najavio da će u Pljevlja biti uloženo sto miliona eura.

„U toku je sanacija dvije ekološke crne tačke. Radovi na deponiji pepela i šljake Maljevac, TE Pljevlja, su u toku i koštaće 23,2 miliona eura. Za jalovište rudnika Šuplja stijena odabran je izvođač radova vrijednih 7,8 miliona eura. Otvorene su ponude za ekološku rekonstrukciju TE u koju će biti uloženo 54 miliona eura. Usaglašen je koncept finansiranja toplifikacije grada iz TE kao osnovnog i najracionanijeg izvora toplote. U toku su radovi na rekonstrukciji puta Pljevlja Metaljka, dužine skoro 17 kilometara, za koju smo izdvojili skoro 12 miliona eura. Otvorene su ponude za rekonstrukciju magistralnog puta Pljevlja-Mihajlovica vrijednosti osam miliona eura, završili smo magistrallni put Crkvice-Vrulja vrijedan pet miliona eura, kao i projekte rekonstrukcije Mosta na na Tari i prilazne saobraćajnice“, rekao je Marković.

Vlada je zadužila ministarstva zdravlja i finansija i Upravu javnih radova, da u najkraćem roku pronađu način za izgradnju nove bolnice u Pljevljima.

„Razgovarali smo i o dugu Opštine Pljevlja po osnovu koncesija i zadužili Poresku upravu i nadležni sekretarijat opštine Pljevlja da pronađu najbolje rješenje da se obezbijede nedostajuća sredstva budžetu

Opštine po osnovu nenaplaćenih koncesija“, rekao je Marković.

On je kazao da je Vlada usvojila Predlog zakona o zaštiti od negativnih uticaja od klimatskih promjena, posebno važan za Pljevlja i druge industrijske centre.

Predsjednik Opštine Igor Glubović kazao je da je sjednica Vlade koja je održana u Pljevljima bila istorijska.

„Napokon smo priveli kraju izradu odluke o ekološkim naknadama. S druge strane, ono što opterećuje grad Pljevlja jesu finansijske obeveze odnosno finansijsko stanje budžeta. Nadam se da smo blizu rješenje kako ćemo da riješimo problem naplate koncesionih naknada od “Vektre Jakić”, odnosno izmirivanje obaveza Opštine za poreze i doprinose“, rekao je Golubović.

Odgovarajući na pitanje zašto Vlada nije prihvatila zahtjev ranijeg gradonačelnika Mirka Đačića, koji je podnio ostavku nakon što nisu prihvaćeni zahtjevi, koji su danas usvojeni na sjednici Vlade, Marković je kazao da se on i Đačić nisu slagali oko modela iznosa ekološke naknade.

“Morali smo to da kvantifikujemo na bazi realnih parametara, koji su definisani zakonom i da dođemo do odluke koja neće biti osporavana“, rekao je Marković.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6015 pregleda