Zaharova: Prehrambeni sporazum produžen za 60 dana

    1 godina pre 222 pregleda Izvor: Agencije
foto- twitter

Rusija je dala saglasnost da se Prehrambeni sporazum produži za 60 dana, a ne za 120 dana kako neki mediji saopštavaju, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Kako je rekla, sve strane koje su učesnice u ovom sporazumu su obaviještene da je Rusija dala saglasnost za produženje sporazuma za 60 dana.

„Vidjeli smo pojedine navode da je sporazum navodno produžen za 120 dana. U više navrata smo rekli da smo saglasnost dali na produžetak sporazuma za 60 dana“, rekla je ona.

Ovim povodom oglasio se i portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik koji je pozvao sve strane-učesnice da ulože dodatne napore kako bi se sporazum sproveo u djelo.

U julu prošle godine predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN potpisali su sporazum koji podrazumijeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke, uključujući Odesu.

Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu odgovoran je za koordinaciju kretanja brodova. Sam sporazum o žitu dio je paketa sporazuma koji, između ostalog, predviđa deblokadu ruskog izvoza hrane i đubriva. Moskva je istakla da ovaj konkretan uslov nije ispunjen, uprkos obećanjima UN.