Zakon će pokazati da (li) smo sazreli kao društvo

    3 godine pre 591 pregleda

Predloženi zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda ima za cilj da ispravi činjenicu što prethodni zakonski tekstovi nijesu zaživjeli na pravi način, odnosno nijesu dosegli ono što im je bila svrha – puni efekat prevencije štetnog uticaja duvanskog dima

Generalna direktorica Direktorata za međunarodnu saradnju i harmonizaciju propisa mr Slađana Pavlović ističe da su Ministarstvo zdravlja, kao predlagač zakona, i Vlada, koja je predlog podržala, uvjereni u uspjeh ovog zakona koji predviđa potpunu zabranu pušenja u svim javnim i radnim prostorijama.

PROMJENA

Prema njenim riječima, više je razloga za takvo uvjerenje.

– Najprije, svakodnevno nam stiže podrška građana kroz različite kanale komunikacije. Time nam poručuju da smo kao društvo spremni za ovaj korak i da se svijest značajno promijenila u odnosu na 2004. godinu kada je donešen još važeći zakon. Tačno je da već imamo zakon, ali ovo doživljavamo kao novi početak za sve nas – kazala je Pavlović.

Ona ističe da je stav predlagača da zakon, u pogledu efekata prevencije, stiže u pravi čas.

– Podaci iz Instituta za javno zdravlje pokazuju da broj pušača konstantno raste i da zakon stiže u pravom trenutku, kao alarm. Ministarstvo će stoga istrajati u svojoj namjeri – dosljedna primjena svake zakonske odredbe – kazala je ona.

Pavlović ističe da je zakon samo jedan od mehanizama kojima se ,,bore“ za zdravlje i koji se pokazao kao uspješan u razvijenim zemljama.

– Pored dosljedne primjene ovog zakona, zajedničkim akcijama različitih resora kroz različite medijske kampanje stalno ćemo potencirati teme o štetnosti uticaja duvana – voditi razgovore sa djecom i roditeljima kroz edukativne programe, promovisati zdrave stilove života i informacije o programima odvikavanja – dakle, konstantno uticati na razvoj svijesti građana o štetnosti upotrebe duvanskih proizvoda – kaže sagovornica.

PROCENAT PUŠAČA 40 ODSTO POPULACIJE

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) podržava prijedlog zakona i smatra ga značajnim korakom naprijed i u samoj kontroli upotrebe duvanskih proizvoda, ali i cjelokupnom razvojnom putu Crne Gore ka evropskim standardima, kazao je predsjednik te organizacije Domagoj Žarković.

– Svjedoci smo Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, usvojenog davne 2004. godine, koji na žalost nije donio željene rezultate. Ovim osvrtom želimo isključivo staviti na znanje da su poštovanje zakona i mehanizmi kojima nas država podsjeća da se zakon treba poštovati, jednako važni koliko i postojanje zakona pa i njegovih dopuna.

Da li smo mi kao nacija konačno spremni da spoznamo štetnost upotrebe duvanskih proizvoda kako na zdravlje aktivnih konzumenata tako i na zdravlje okoline ili će nas dopune zakona I eventualne kaznene odredbe natjerati da to spoznamo, teško je dati precizan odgovor, ali mi u CDPR-u od prijedloga zakona očekujemo samo pozitivne promjene – kazao je Žarković.

On je podsjetio da, prema informacijama CDPR-a, procenat pušača u razvijenim zemljama zapada je svega 15 – 20 odsto.

– U našoj zemlji je 40 odsto, i taj procenat se nije praktično mnogo mijenjao od 2004. Godine kada je usvojen prvi Zakon o kontroli upotrebe duvanskih proizvoda. Što se tiče same izmjene zakona apsolutno je podržavamo, a i ranije naš stav je bio da konzumiranje duvanskih proizvoda mora biti zabranjeno u svim javnim i radnim prostorima, bez izuzetka, dok je mogućnost plaćanja taksi u ugostiteljskim objektima samo davala manevarski prostor za nepoštovanje zakona – kazao je Žarković.

Prema njegovim riječima, bolesti povezane sa konzumiranjem duvanskih proizvoda su brojne i uglavnom hronične, a najteže su svakako maligne bolesti respiratornog, digestivnog, ali I ostalih sistema ljudskog organizma.

– Nema organa u ljudskom organizmu na koji pušenje ne utiče negativno, direktno ili indirektno. Dakle, srazmjerno visokom procentu pušača i procenat obolijevanja i umiranja od bolesti povezanih sa pušenjem kod nas je visok. Od negativnih efekata pušenja duvana stradaju ne samo oni koji ga konzumiraju nego i oni koji su njemu pasivno izloženi – pasivni pušači. Za početak, očekujemo da će zabrana zaštititi pasivne pušače od štetnog, kancerogenog duvanskog dima – navodi predsjednik CDPR-a.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: