Zakon će pokazati da (li) smo sazreli kao društvo

    2 godine pre 501 pregleda

Predloženi zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda ima za cilj da ispravi činjenicu što prethodni zakonski tekstovi nijesu zaživjeli na pravi način, odnosno nijesu dosegli ono što im je bila svrha – puni efekat prevencije štetnog uticaja duvanskog dima

Generalna direktorica Direktorata za međunarodnu saradnju i harmonizaciju propisa mr Slađana Pavlović ističe da su Ministarstvo zdravlja, kao predlagač zakona, i Vlada, koja je predlog podržala, uvjereni u uspjeh ovog zakona koji predviđa potpunu zabranu pušenja u svim javnim i radnim prostorijama.

PROMJENA

Prema njenim riječima, više je razloga za takvo uvjerenje.

– Najprije, svakodnevno nam stiže podrška građana kroz različite kanale komunikacije. Time nam poručuju da smo kao društvo spremni za ovaj korak i da se svijest značajno promijenila u odnosu na 2004. godinu kada je donešen još važeći zakon. Tačno je da već imamo zakon, ali ovo doživljavamo kao novi početak za sve nas – kazala je Pavlović.

Ona ističe da je stav predlagača da zakon, u pogledu efekata prevencije, stiže u pravi čas.

– Podaci iz Instituta za javno zdravlje pokazuju da broj pušača konstantno raste i da zakon stiže u pravom trenutku, kao alarm. Ministarstvo će stoga istrajati u svojoj namjeri – dosljedna primjena svake zakonske odredbe – kazala je ona.

Pavlović ističe da je zakon samo jedan od mehanizama kojima se ,,bore“ za zdravlje i koji se pokazao kao uspješan u razvijenim zemljama.

– Pored dosljedne primjene ovog zakona, zajedničkim akcijama različitih resora kroz različite medijske kampanje stalno ćemo potencirati teme o štetnosti uticaja duvana – voditi razgovore sa djecom i roditeljima kroz edukativne programe, promovisati zdrave stilove života i informacije o programima odvikavanja – dakle, konstantno uticati na razvoj svijesti građana o štetnosti upotrebe duvanskih proizvoda – kaže sagovornica.

PROCENAT PUŠAČA 40 ODSTO POPULACIJE

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) podržava prijedlog zakona i smatra ga značajnim korakom naprijed i u samoj kontroli upotrebe duvanskih proizvoda, ali i cjelokupnom razvojnom putu Crne Gore ka evropskim standardima, kazao je predsjednik te organizacije Domagoj Žarković.

– Svjedoci smo Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, usvojenog davne 2004. godine, koji na žalost nije donio željene rezultate. Ovim osvrtom želimo isključivo staviti na znanje da su poštovanje zakona i mehanizmi kojima nas država podsjeća da se zakon treba poštovati, jednako važni koliko i postojanje zakona pa i njegovih dopuna.

Da li smo mi kao nacija konačno spremni da spoznamo štetnost upotrebe duvanskih proizvoda kako na zdravlje aktivnih konzumenata tako i na zdravlje okoline ili će nas dopune zakona I eventualne kaznene odredbe natjerati da to spoznamo, teško je dati precizan odgovor, ali mi u CDPR-u od prijedloga zakona očekujemo samo pozitivne promjene – kazao je Žarković.

On je podsjetio da, prema informacijama CDPR-a, procenat pušača u razvijenim zemljama zapada je svega 15 – 20 odsto.

– U našoj zemlji je 40 odsto, i taj procenat se nije praktično mnogo mijenjao od 2004. Godine kada je usvojen prvi Zakon o kontroli upotrebe duvanskih proizvoda. Što se tiče same izmjene zakona apsolutno je podržavamo, a i ranije naš stav je bio da konzumiranje duvanskih proizvoda mora biti zabranjeno u svim javnim i radnim prostorima, bez izuzetka, dok je mogućnost plaćanja taksi u ugostiteljskim objektima samo davala manevarski prostor za nepoštovanje zakona – kazao je Žarković.

Prema njegovim riječima, bolesti povezane sa konzumiranjem duvanskih proizvoda su brojne i uglavnom hronične, a najteže su svakako maligne bolesti respiratornog, digestivnog, ali I ostalih sistema ljudskog organizma.

– Nema organa u ljudskom organizmu na koji pušenje ne utiče negativno, direktno ili indirektno. Dakle, srazmjerno visokom procentu pušača i procenat obolijevanja i umiranja od bolesti povezanih sa pušenjem kod nas je visok. Od negativnih efekata pušenja duvana stradaju ne samo oni koji ga konzumiraju nego i oni koji su njemu pasivno izloženi – pasivni pušači. Za početak, očekujemo da će zabrana zaštititi pasivne pušače od štetnog, kancerogenog duvanskog dima – navodi predsjednik CDPR-a.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 20 . januar

19. januara 2022. 23:07

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 32929 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 14349 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 13756 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 13464 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 12609 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12228 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 11925 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 11805 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 10818 pregleda
%d bloggers like this: