Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola nije dobio većinu u Skupštini

    3 godine pre 554 pregleda

Skupština Crne Gore nije danas usvojila Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola, jer nije bilo većine u parlamentu.

Za usvajanje je glasalo 38, a četiri poslanika su bila protiv.

Protiv su glasali poslanici manjinskih stranaka Ervin Ibrahimović (BS), Nedžad Drešević (BS), Adrijan Vuksanović (HGI) i Genci Nimanbegu (Forca).

Poslanici opozicije nisu bili u sali u toku glasanja.

Predloženim zakonom je istopolnim parovima u Crnoj Gori omogućeno da uživaju ista prava kao heteroseksualni parovi, samo bez mogućnosti usvajanja djece.

Zakonom je posebno normirano izdržavanje između partnera, starateljstvo, a detaljno su regulisani imovinski odnosi partnera.

Partneri imaju pravo, kako se navodi, na međusobno nasljeđivanje, a regulisan je i poreski status partnera. 

Zajednica života podrazumijeva zajedničku i posebnu imovinu, raspolaganje tom imovinom, pravo na nasljeđivanje penzije i imovine partnera koji je preminuo.

Partneri su u pogledu prava i obaveza, u sistemu zdravstvenog osiguranja i zaštite, izjednačeni sa pravima svih drugih osiguranika, a isto tako u pogledu prava iz socijalne i dječje zaštite.

Predlogom zakona nije bilo omogućeno roditeljstvo, starateljstvo, hraniteljstvo i usvajanje djece. Izdržavanje djeteta moguće je jedino ukoliko drugi partner nije živ ili nema po zakonu živih srodnika koji bi mogli preuzeti izdržavanje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: