Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola ušao u skupštinsku proceduru

    6 mjeseci pre 187 pregleda Izvor: pobjeda.me

Ovim zakonom osobama istog pola, kako je propisano, pružiće se set prava koja su na raspolaganju i heteroseksualnoj populaciji – pravo na zdravstvenu zaštitu preko svog bračnog partnera koji je u radnom odnosu, pravo na socijalnu zaštitu osoba koje su u stanju socijalne potrebe, pravo na zajedničku i posebnu imovina …

Predlog zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola ušao je danas u skupštinsku proceduru.

Za predstavnike Vlade koji će učestvovati u radu Skupštine i njenih radnih tijela prilikom razmatranja ovog akta određen je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka i generalna direktorica Direktorate za unapređenje i zaštitu ljudskih prava i sloboda u ovom resoru Blanka Radošević-Marović.

Vlada je u decembru utvrdila Prijedlog zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava tada nije prihvatilo prijedlog Mitropolije crnogorsko primorske da se osobama istog pola zbog stupanja u životno partnerstvo oduzima pravo na roditeljsko staranje ili starateljstvo.

Ovim zakonom osobama istog pola, kako je propisano, pružiće se set prava koja su na raspolaganju i heteroseksualnoj populaciji – pravo na zdravstvenu zaštitu preko svog bračnog partnera koji je u radnom odnosu, pravo na socijalnu zaštitu osoba koje su u stanju socijalne potrebe, pravo na zajedničku i posebnu imovina, kao i raspolaganje njome, pravo na nasljeđivanje imovine partnera koji je preminuo, pravo na nasljeđivanje penzije, i niz drugih prava i obaveza koji proizlaze iz zajedničkog života.

Ovaj akt, kojim treba da se omogući istopolnim parovima da pred matičarem sklapaju partnerstva, povučen je sa sjednice Vlade krajem septembra, jer su, kako je tada pojašnjeno, željeli da izađu u susret određenim nevladinim organizacijama i razmotre prijedlog da se omogući primjena zakona nakon pola godine od usvajanja, a ne nakon godinu, kako je to predviđeno.

Generalna direktorka Direktorata za unapređenje i zaštitu za ljudska prava Blanka Radošević-Marović rekla je ranije za Pobjedu da je na kraju odlučeno da se zakon primjenjuje godinu od usvajanja, jer su iz ministarstava unutrašnjih poslova i pravde rekli da ne mogu u suprotnom na vrijeme da uskalde sve podzakonske akte.

Ponuđeni zakon pao je u Skupštini krajem jula, jer nije dobio potrebnu većinu – 41 glas.

Da su zakon podržali poslanici SDP-a većina bi postojala, ali, iako su najavili da će glasati, nijesu došli na sjednicu kada je bilo glasanje. Dan ranije oni su napuštili skupštinsko zasijedanje zbog svađe sa potpredjednikom parlamenta Gencijem Nimanbeguom.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6015 pregleda