ZALIVANJE BILJAKA I BAŠTE TOKOM LJETA: Pravilo broj 1 da biljke dobro cvjetaju i rađaju!

    2 meseca pre 125 pregleda Izvor: stil.kurir.rs

Postoje brojni pristupi zalivanju biljaka. Neki vlasnici kuća izvade crijevo na kraju radnog dana, dok drugi programiraju automatske prskalice da se uključuju u zoru. Ipak, drugi svoje zalivaju kad god djeca odluče da je vrijeme za igru ​s prskalicama. Međutim, vrijeme navodnjavanja neće dovesti samo do zdravijih biljaka, već može da uštedi i na računu za vodu!

Kako zalivati biljke ljeti?

Zalivanje biljaka ljeti može biti prava umjetnost. Premalo ili previše vode nije dobro za baštu. Iskusni baštovani slijede ovo osnovno pravilo: zalivajte puno i rijeđe, umjesto premalo i prečesto.

Ako pustite da se zemlja malo osuši prije zalivanja može pospješiti rast biljaka. Ljeti takođe ne morate da đubrite biljke; već su pod stresom od vrućina i treba da upotrebite svoju energiju za upijanje vode, a ne dodatnih hranljivih sastojaka.

Kada zalivati biljke tokom dana

Dobro je rano ujutro zalivati uz pomoć prskalice ili kišnice. To je zato što zalivanje u ovo doba dana omogućava da se lišće brzo osuši, što obeshrabruje spore gljivica. Ali ako ujutro nemate vremena, sasvim je prihvatljivo večernje zalivanje. Uveče samo pripazite na zalivanje direktnije u područje korjena, a ne lišća. Zalivati hladnije večernje tlo može imati i svojih prednosti, jer vlaga neće tako brzo ispariti, što joj daje vreme da se upije.

Zalivanje, Zalivanje bašte, Crevo, Voda, Potrošnja vode
foto: Shutterstock

Zalivanje jednogodišnjih i višegodišnjih biljaka

Bez obzira jesu li vaše biljke jednogodišnje ili višegodišnje, pokušajte da ih zalivati ujutro tokom vrućine. Jutarnje zalivanje daje korijenju dobro kvašenje i nudi vašim biljkama dovoljno vlage da izdrže dan. Ali, tokom vrućina možda ćete trebati češće da zalivati jednogodišnje i višegodišnje biljke. Jednogodišnje biljke zalivajte svakodnevno, a višegodišnje jednom ili dva puta nedeljno, polako i duboko.

Biljke u saksijama

Zemlja u saksijama se može sušiti brže od one u baštama pa je najbolje povećati zalivanje ljeti. Za vrijeme vrućina zalivajte biljke dva puta dnevno, jednom ujutro kako biste biljke podstakli prije nego što sunce počne da peče i jednom uveče kako biste nadoknadili ono što je dan oduzeo. Međutim, vrsta saksije takođe može uticati na učestalost zalivanja. Na primer, plastične saksije i posude od stakloplastike su neporozne, što znači da će dobro zadržavati vlagu, pa morate biti svijesni prekomjernog zalivanja. S druge strane, saksije od terakote sklone su rđi, prozračne i mogu izolovati korijenje od toplote, ali tlo se može brzo isušiti što zahtjeva više zalivanja.

Povrtnjaci

Suvi povrtnjaci mogu dovesti do opadanja cvjetova, zakržljalog povrća ili čak odumiranja biljaka. Povrtnjaci trebaju duboko zalivanje najmanje dva do tri puta nedeljno, a najbolje ujutro da tlo ostane vlažno. Povrće koje će trebati dodatnu vodu tokom vrućina uključuje karfiol, celer, krastavce, papriku, rotkvicu i tikvicu. Ove biljke zahtjevaju stalno vlažno tlo kako bi proizvele najbolji urod. Koristite crijevo za natapanje u podnožju biljaka kako biste izbjegli vlaženje lišća. Ako se morate pouzdati u prskalice, zalivajte rano ujutro kako bi sunce osušilo lišće.

Zalivanje, Zalivanje bašte
foto: Shutterstock

Drveće i žbunje

Prolazni kišni pljuskovi ne mogu vašim drvećima i grmlju pružiti odgovarajuću količinu vode koja im je potrebna ljeti. Drveće i grmlje treba duboko zalivati kako bi podstaklo zdrav korjenov sistem. Ponekad je najbolje da ih zalijete odmah nakon lagane kiše kako bi vlaga potonula u tlo. Vrijeme dana kada zalivate zasade nije ni približno toliko važno koliko da se temeljno natapa.

Kako pomoći uvelim biljkama

Kad biljke uvenu od nedostatka vode, zalivanje bi trebalo brzo da ih oživi. Međutim, druge stvari mogu uzrokovati uvenuće, uključujući probleme sa štetočinama i bolestima, pa čak i prekomjerno zalivanje (ako je tlo vlažno, a biljka propada, to bi mogao biti slučaj). Nadalje, biljke mogu uvenuti po vrućem danu kao način da sačuvaju svoju energiju za suočavanje s visokom temperaturom, ali onda se vrate kad se veče ohladi. Vremenom ćete upoznati svoje biljke i prepoznaćete one koji na ovaj način reaguju na toplotne talase.

Savjeti za ljetnje zalivanje

Biljke upijaju vodu kroz korijenje, a ne lišće, tako da ne morate trošiti vodu na lišće koje se čini suvim. Koristite tvrdu metalnu šipku da biste vidjeli koliko duboko voda prodire u tlo. Gurnite je u zemlju nakon što zalijete i zaustaviće se kad udari u suvi dio.

Upotrebite tanki sloj malča kako biste biljkama sačuvali vodu tokom vrućih dana. Navodnite svoj vrt čistom kišnicom postavljanjem bačvi ili posuda u blizini oluka i slivnika. Biljke će napredovati i to vam može smanjiti račun za vodu.

Drugi način štednje vode je zakopati neglazirane glinene posude u zemlju i napuniti ih vodom.

Najnovije vijesti

Po rastu BDP-a sada u vrhu Evrope

25. septembra 2021. 10:15

Spaliće 21.360 doza AstraZeneke

25. septembra 2021. 09:41

Prognoza vremena – 25. septembar

24. septembra 2021. 22:47

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 26315 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11665 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 10955 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 10320 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 9540 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 9019 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8577 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 8569 pregleda
%d bloggers like this: