Zamijenili hanove, ali nijedan nije sačuvan

    2 godine pre 898 pregleda Izvor: Vijesti

Krajem 19. i početkom 20. vijeka u Pljevljima su počeli da se otvaraju prvi hoteli, koji su postepeno zamjenjivali hanove – prenoćišta koja su osim soba imala i magaze za robu i konjušnice za stoku.

Hoteli su rađeni po planovima i potrebama tadašnje Austrougarske, a izgledom, funkcionalnošću i materijalom od kojeg su pravljeni u potpusnosti su se razlikovali od zgrada sličnih namjena koje su se do tada pravile u Pljevljima.

Nijedan od njih, međutim, nije sačuvan.

Kako je zapisao hroničar Jefto Dedijer koji je posjetio Pljevlja nakon oslobođenja 1912. godine, najveći i najljepši bio je Bajića hotel. Nalazio se iznad bašte nekadašnjeg hotela “Srpski kralj” (“Zelengora”). Zgrada je bila masivna. Hotel je imao kafanu, restoran, separe i sobe na spratu i u potkrovlju. Za vrijeme austrougarske vojne vlasti zvao se “Bosna”, a poslije oslobođenja “Beograd”. Ta zgrada je izgorjela u požaru tridesetih godina prošlog vijeka.

Dedijer je Pljevlja opisao kao varoš sasvim čistu i lijepu, što je činilo najboljom u Sandžaku.

“I pored mnogih orijentalnih osobina (dućani sa ćepencima, turske kafane, nekoliko hanova), ona ima izgled srednjoevropske varoši u kojoj se pored gore nabrojanih građevina mogu vidjeti i moderne radnje, bolje kafane i hoteli (Živkovića, Manastirska, Bajića, Milet bašta i mnogo lijepih zgrada)“.

Na mjestu današnje zgrade suda i samoposluge, u Tršovoj ulici, nalazio se hotel “Lovćen”. Zgradu u kojoj se nalazio hotel podigla je Austrougarska krajem XIX vijeka. Poslije oslobođenja, kupili su je braća Đorđije i Lazar Šećerović, a u njoj se nalazila i njihova trgovina i magacin. Kasnije su ga u zakup uzele poznate kafedžije – braća Topalovići. Hotel “Lovćen” je poslije Drugog svjetskog rata korišćen kao magacin, a nekoliko stanova koristila je pljevaljska sirotinja. Zgrada je srušena 1958.

Hotel “Nikšić” nalazio se u kući Laza Živkovića, u današnjoj Ulici kralja Petra, iznad kafane “Zelengora”. Srušen je 1944. tokom američkog bombrdovanja, kao i čitav kompleks kuća u tom dijelu grada.
Ispod njega, u manastirskoj zgradi, bio je hotel “Bristol”.

Hotel “Trlica” nalazio se u nekadašnjem “Cerovića hanu”, a vlasnik je bio Vojin Cerović.

Pred Drugi svjetski rat sagrađena su dva hotela – “Srpski kralj” i “Beograd”.

Hotel “Srpski kralj”, kasnije “Zelengora”, bio je u vlasništvu Manastira Svete trojice. Prvi zakupac hotela bio je Vehbija Dizdar.

Na amblemu hotela zapisano je da je hotel bio najjeftiniji, najčistiji i sa tekućom vodom.

Hotel “Beograd” bio je vlasništvo Sava Đurovića.

Hotel “Jadran” je držao Dragoslav Dragi Stojanović Srbijanac. Ostao je u trajnom sjećanju Pljevljaka po kraljici sevdaha Vuki Šeherović koja je u njemu počinjala svoju uspješnu pjevačku karijeru. U Pljevljima se Vuka navodno prvi put zaljubila i to baš u vlasnika hotela i posvetila mu svoju po mnogima najbolju pjesmu – “Gdje si dragi, živa željo moja“.

Tri hana postojala i u 17. vijeku 

Preteča hotela bili su hanovi. Obično su se nalazili na raskršću puteva, na ulasku u grad i u samom gradu. U pljevaljskoj opštini bilo je dvadesetak hanova.

Zapisi Evlije Čelebije još iz 1663. svjedoče o postojanju tri hana u Pljevljima. Najstariji je han karavan-saraj koji se nalazio na mjestu današnjeg Trga 13. jula, ispred ulaza u Dom kulture.

Hanovi su dobijali imena po vlasniku, odnosno zakupcu.

Posljednji han koji se nalazio u takozvanoj tijesnoj čaršiji srušen je 1960. i nosio je ime po Mulu Bamburu – “Mulov han”.

Najviše hanova bilo je u samoj čaršiji, a najveći je bio na mjestu današnje Skupštine opštine, vlasništvo mjesnog vakufa.

Nekoliko hanova bilo je na ulasku u grad. Najpoznatiji je bio “Dajevića han”. To mjesto u Pljevljima i danas nosi isto ime.

U Doganjama bio je “Šećergadića han”.

U tim hanovima odsjedali su putnici kako bi se presvukli i pripremili za ulazak u grad.

Poslednji Pljevljak koji se bavio tim poslom bio je Redžo Sofović, koji je izdavao sobe za spavanje u svojoj kući u Ulici narodne revolucije.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 27469 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11863 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 11728 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 11086 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 10428 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 9836 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 9324 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 9071 pregleda
%d bloggers like this: