Zanimljivosti o prestupnoj godini

    9 mjeseci pre 321 pregleda Izvor: cdm.me

Za djecu rođenu 29. februara se vjeruje da su kreativna, sposobna i jedinstvena. Roditi se 29. februara znači biti obdaren “šestim čulom” i oni se smatraju srećnicima i vjeruje se da često posjeduju neke posebne talente.

U vrijeme kad je Cezar provodio sate s Kleopatrom, rimski kalendar odstupio je od godišnjih doba za neka tri mjeseca. Istovremeno, Egipat je imao 365-dnevnu godinu i već su u trećem vijeku prije naše ere utvrdili korisnost sistema s prestupnom godinom svake četiri godine.

Cezar je spremno usvojio taj sistem, ali zbog toga je prethodno morao da odredi jednu “godinu zbrke” u trajanju od 445 dana. Bila je to 46. godina prije naše ere, a služila je da se isprave prethodna odstupanja. Rimljani su odlučili kako će dan koji se dodaje prestupnoj godini biti upravo 29. dan februara.

Taj standard u svijetu se usvojio 1582. godine. Prestupna godina je svaka ona koja je djeljiva s četiri, osim na prelazima u novi vijek, kada su prestupne sve one godine koje su djeljive s 400.

Prema narodnim vjerovanjima prestupne godine su same po sebi “baksuzne”, pa tako ne bi trebalo započinjati nikakve ozbiljne poslove.

Praznovjerni vjeruju da ne bi trebalo ulaziti u brak, jer će se on neslavno završiti, tako barem smatraju Grci. Ali, ako se odlučite, onda bi bilo poželjno da žena zaprosi muškarca. Samo tada ga, po britanskoj tradiciji, može i zaprositi, jer su tada rodne norme izvrnute. Ako on odbije mora joj pokloniti poljubac i par svilenih rukavica.

Ne treba ove godine saditi voće, jer će ono roditi svake druge, a moguće je čak i svake četvrte godine. Takođe, treba saditi u jesen, a ne u proljeće.

Nekadašnji predsjednik Jugoslavije, Josip Broz Tito, umro je prestupne 1980. godine, rat u Bosni i Hercegovini počeo je prestupne 1992. godine, Putin je došao na vlast prestupne 2000. godine, ekonomska kriza započela prestupne 2008. godine…

Rođeni 29. februara

U Irskoj je uveden zakon da sva djeca rođena 29. februara dobiju na poklon 100 funti. Vjerovatnoća da se neko rodi na taj dan je 1 prema 1000, a u svijetu trenutno živi 4 miliona ljudi rođenih upravo 29. februara.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6628 pregleda