Zašto će oni koji čitaju knjige uvijek biti korak ispred

    1 mesec pre 140 pregleda Izvor: originalmagazin

Živimo u vremenu i društvu koje nam je pokazalo da oni koji uče, čitaju, rade na sebi, oni koji su vrijedni i trude se da ih na životnom putu vode uvijek prave vrijednosti – ne dobiju uvijek one pozicije u životu koje zaslužuju.

Ali to nikako ne znači da je tu kraj. Osim pozicija u životu, postoje one stvari koje vam oni koji ne čitaju, a koji su možda iznad vas u hijerarhijskom smislu, nikada ne mogu uzeti. Niti ih oni mogu imati. Čitanje je važno. Svakog dana. Jer, samo ako čitate…

Pronaći ćete najbolji način da izbjegnete stres i dosadu u sopstvenom životu

Kupujte knjige ili idite u biblioteku. Pozajmljujte ih od prijatelja. Uronite u istoriju, u beletristiku, naučnu fantastiku. Ali, počnite odmah, jer je čitanje lijek sa odloženim dejstvom. I kada svijet postane nepodnošljivo težak, svoje parče mira uvijek ćete moći da pronađete u knjigama.

Otkrićete da imate još jednu porodicu

Da, naravno, vjerovatno imate roditelje, braću, sestre ili gomilu rođaka. Muža, decu. Možda i nemate. U svakom slučaju, bez obzira na to imate li porodicu ili ste usamljeni, jednu potpuno drugačiju pronaći ćete među ljubiteljima knjiga. Ovo je globalna, ogromna i potpuno otvorena porodica. Porodica čitalaca. Ljudi koji vole knjige. Književnih zavisnika. To su oni koji svoje srodne duše mogu pronaći u svakom dijelu svijeta, a društvene mreže sada su to učinile još lakšim.

Postaćete dio neprestanog globalnog razgovora

Knjige su nešto sa čim prošlost komunicira sa nama. I ne samo to. Knjige su i način komunikacije između kultura, zemalja, društvenih slojeva i grupa. Knjige nam omogućavaju da neupadljivo uđemo u druge živote i druge svjetove, ali istovremeno da potpuno uronimo u sebe. Zar to nije nevjerovatno?

Naučićete lijepo da govorite

Čitanje je najljepši način da obogatite rječnik, poboljšate svoje poznavanje pravopisa i gramatike. (Ovo nikako ne znači da treba da postanete onaj dežurni lovac na pravopisne greške u društvu. To niko ne voli.)

Obožavaćete redove, stanice i čekaonice

Zavisnost od čitanja može zaista biti prekretnica u vašem životu. Dok čekate u redu, umjesto da se nervirate, kolutate očima, uzdišete ili pokazujete svoj bijes i ogorčenost na sve konvencionalne načine, možete jednostavno – čitati. Izvadite knjigu iz torbe ili džepa i već imate zabavu, komunikaciju i intelektualnu stimulaciju – tri u jednom.

Postaćete bolji čovjek

Možda nikada niste bili žrtva rasizma, nasilja ili siromaštva. Možda ne znate šta znači patiti od neuzvraćene ljubavi. Možda ste osoba koju je lakše kritikovati nego s njom saosjećati. Ako je sve ovo tačno, vi ste srećni. S jedne strane. S druge strane vas to može učini manje empatičnim i može vam biti teže da saosjećate s drugim ljudima.

Ali vas tome knjige mogu naučiti. One knjige koje vas do te mjere obuzmu da se ponekad osjećate kao da ste i sami dio priče koju čitate. Mogu vas naučiti empatiji, razumijevanju, saosjećanju bolje od bilo koje usmene lekcije koju su vam držali u školi ili kod kuće.

Otkrićete da ste tako malo znali prije nego što ste počeli da čitate

Dok još niste zavisni od čitanja (i ne, ne mislimo ovdje na članke koje dijele vaši prijatelji na društvenim mrežama) mislite da malo toga važnog ima što vi već ne znate. Ili, prosto o tome ni ne razmišljate. Živite svoj život, dan za danom.

A onda, dok čitate, počnu da se otvaraju novi svjetovi. Možda ne odmah. Ali kad počnete da se družite s ljubiteljima knjiga, da razgovarate, preporučujete, razmjenjujete iskustva, shvatite da toliko toga ima što ne znate. Ono što vam se činilo poznatim i jednostavnim i u šta ste bili sigurni da je tako, zapravo nije.

Kako nastavljate da čitate, s vremenom, jaz se povećava. Ali iako vam se čini da je sve više stvari koje ne znate, zapravo je sve više onih stvari koje učite. Samo se sa jednom naučenom stvari otvori još stotinu novih vrata za koje niste znali da postoje.

Razvićete svoju maštu i prestaćete da brinete o tome kako izgledate drugima

Kad čitate knjigu, proizvod tuđe mašte, počinjete više da vjerujete i više koristite svoju maštu.

Čitanje u tome zaista pomaže. Ako ne vjerujete, samo počnite da čitate nešto iz oblasti nadrealizma ili naučne fantastike i vidjećete.

Tada će vaša sopstvena fantazija pomiješati ono što ste pročitali sa stvarnim životom, dodajući sve to vašoj jedinstvenoj kolekciji informacija, iskustva i znanja. Ko zna do čega još to može dovesti…

Predlažemo da otvorite neku knjigu i počnete da čitate, da biste saznali.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 13. april

12. aprila 2021. 20:30

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 20046 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8285 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7471 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 7386 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7245 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 7037 pregleda
%d bloggers like this: