Zašto je Bahmut toliko važan u ratu Rusije i Ukrajine?

    1 godina pre 391 pregleda Izvor: Al Jazeera Balkan

Rusija tvrdi da je u potpunosti zauzela Bahmut u istočnoj Ukrajini, ali Kijev kaže da još uvijek kontroliše dio grada.

Bahmut, koji je nekada imao populaciju od najmanje 70.000 ljudi, poprište je osam mjeseci dugih žestokih borbi, u najkrvavijoj bici od kako je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je svojim vojnicima i privatnoj vojsci grupe Wagner na “oslobađanju” grada u nedjelju, ali je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da, iako su ruske trupe u Bahmutu, grad “nije okupiran”.

General Oleksandr Sirski, komandant kopnenih snaga Ukrajine, kazao je u nedjelju da se ukrajinske trupe približavaju zauzimanju grada u taktičkom okruženju.

Zamjenica ministra odbrane Hana Maljar rekla je da ukrajinske trupe napreduju “u predgrađima na bokovima” i da su “poluokružile grad”.

Ali, zašto je Bahmut, prethodno uspavani i neugledni grad smješten u regiji rudnika soli u istočnoj Ukrajini, postao toliko značajan u rusko-ukrajinskom ratu?

Evo šta trebate znati:

Ograničena strateška vrijednost

Kako bi Rusija napredovala dalje u Ukrajini i postigla Putinov cilj “oslobađanja Donbasa”, mora zauzeti Bahmut.

Međutim, ogroman naglasak koji su obje strane stavile na grad daleko nadilazi bilo kakvu stratešku vrijednost.

Ako bi bilo koja strana potpuno zauzela Bahmut, tada bi se suočila s nizom odbrambenih linija postavljenih oko njega.

Važnost grada, umjesto toga, leži u simboličnoj težini koju je stekao tokom mjeseci ogorčenih borbi.

Za Ukrajinu je to postao primjer upornog i odlučnog otpora.

Grad je bio pozornica nekih od najžešćih borbi od početka ruske invazije.

Slike krvavog rovovskog rata dijele se na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, a “Bahmut se drži!” postao je popularan slogan na društvenim mrežama.

Rusiji je, s druge strane, potrebna pobjeda.

Nakon početnog napredovanja u prvim mjesecima invazije punog obima, uspješna ukrajinska kontraofanziva vratila je dijelove teritorije u nizu ponižavajućih poraza za ruske snage.

Dok je ruska vojska gubila ugled, Wagner grupa, ojačana višegodišnjim boravkom u Siriji i raznim afričkim zemljama, krenula je u borbu za Bahmut krajem prošle godine.

Od tada je ruska ofanziva u Bahmutu postala sinonim za tu grupu, a njen glavni šef Jevgenij Prigožin prozvao je visoke ruske vojne čelnike i javno ih kritikovao jer nisu snabdjeli njegove snage s dovoljno municije.

Pobjeda Rusije u Bahmutu mogla bi se, takođe, smatrati pobjedom Prigožina i potencijalno povećati njegov ugled u Kremlju.

Što bi pad Bahmuta značio za Ukrajinu?

Govoreći u nedjelju na samitu Grupe sedam (G7) u Hirošimi, Zelenski je rekao da je grad “potpuno uništen”, sugerirajući da bi potencijalni poraz Kijev smatrao pirovom pobjedom Rusije.

Gubitak grada mogao bi nanijeti udarac moralu Ukrajine nakon toliko mjeseci žestokih borbi.

Ne zna se tačno koliko je vojnika sa obje strane poginulo u borbama, ali Moskva i Kijev tvrde da su ubili stotine u jednom danu.

To bi se dogodilo u trenutku kada se očekuje da će Ukrajina pokrenuti dugo očekivanu kontraofanzivu, što bi moglo izazvati zabrinutost među ukrajinskim saveznicima.

U martu je Zelenski kazao da bi pad Bahmuta mogao omogućiti Rusiji da dobije međunarodnu podršku za dogovor koji bi mogao natjerati Ukrajinu na neprihvatljive kompromise.

Što bi za Rusiju značilo zauzimanje Bahmuta?

Pad grada mogao bi podići moral Rusiji, kojoj je potrebna prva velika pobjeda u više od 10 mjeseci.

Od druge polovine 2022. godine izvještaji sa prve linije uglavnom su se odnosili na ukrajinski napredak u nekim područjima i zastoj u drugim.

Rusija je pokrenula nekoliko talasa napada bespilotnim letjelicama i projektilima na ukrajinske gradove, ali bez značajnih teritorijalnih dobitaka.

Putin je u izjavi čestitao i Wagner grupi i regularnim ruskim snagama, što je naznaka da ruski predsjednik željan da zatvori teško poglavlje koje je iscrpljivalo resurse u ruskim pokušajima da zauzme regiju Donbas.

Strateški gledano, pobjeda u Bahmutu mogla bi otvoriti put dalje na zapad, možda do Kramatorska, grada s otprilike 150.000 stanovnika prije rata.

Međutim, Ukrajina je jako utvrdila područja oko grada Bahmuta.