EXIT

Zatvor za privatnike koji ne prijave radnike

  • 6 mjeseci pre
  • 383 pregleda
  • Izvor: rtcg.me

Građanska partija “Alternativa” traži podršku Poreske uprave da se neprijavljivanje radnika na obavezno osiguranje podvede pod krivično djelo, za koje bi bila predviđena kazna od tri do 24 mjeseca zatvora.

“Alternativa” traži da se uvede zatvorska kazna za one privanike koji ne prijavljuju svoje radnike na obavezno osiguranje.

“Tražimo podršku Poreske Uprave da se neprijavljivanje radnika na socijalno osiguranje podvede pod krivično djelo, koje bi bilo kažnjeno od tri do 24 mjeseca zatvora za poslodavce kojima Inspekcija rada utvrdi nepoštovanje Zakona o radu, Člana 28. koji ih obavezuje da radnika prijave na obavezno osiguranje (zdravstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti)”, poručuju iz Alternative.

Kaznu zatvora smatraju pravednom, imajući u vidu štetu koju, kako navode, takvi poslodavci prave ukupnom društvu.

“Prema procjenama Alternative, svake godine se na ovaj način pronevjeri od 120 – 150 miliona eura. Takođe, nesavjesni poslodavci koji ne plaćaju doprinose uništavaju one savjesne koji plaćaju svoje obaveze u cjelini! Zbog toga na tržištu preživljavaju nečasni i pokvareni”, zaključuje u saopštenju “Alternativa Crna Gora”.

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.