Zatvorenik se drogira u ZIKS-u: “Šmrkam, snimaj slobodno”

    9 mjeseci pre 315 pregleda Izvor: standard.co.me

Novi snimci iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, u koje je Dan imao uvid, potvrđuju sumnje da zatvorenici u ćelijama posjeduju narkotike i da se više i ne kriju prilikom konzumiranja. Na jednom od snimaka koji su dostavljeni njihovoj redakciji vidi se osuđenik koji konzumira kokain. Na stočiću pored kreveta je napravio takozvanu liniju od bijelog praha i ušmrkavao je, piše taj dnevni list.

U ćeliji koja se nalazi u dijelu za osuđene u tom momentu bila su još četvorica zatvorenika. Jedan od zatvorenika je pitao cimera šta to radi i počeo da ga snima kamerom na mobilnom telefonu.

“Šta radiš to? Drogiraš se, je li?”, upitao je taj osuđenik cimera kojeg je snimao.

“Šmrkam, da. Snimaš li me to?” upitao ga je zatvorenik koji je konzumirao kokain i dodao: „Snimaj s lobodno, boli me k….“.

Cimer ga je upitao zašto to radi i da li mu to dozvoljavaju.

U nastavku snimka vide se i ostali djelovi više ćelija, toalet i dnevni boravak. Vide se osmokrevetne sobe u katastrofalnom stanju: vlažni zidovi, zarđale metalne kasete, polomljene plastične stolice i mali prozori sa rešetkama.

U dnevnom boravku se vide četiri drvene klupe i stolovi, frižder i mali šporet. Zatvorenici su prikazali i toalet u kojem je u funkciji jedna tuš-kabina i jedan takozvani čučavac. Zatvorenici upozoravaju na izvore zaraze u spuškom zatvoru, a nedavno je nekoliko njih bilo zaraženo šugom, o čemu je Dan pisao. Zatvorenici iz te ćelije su izolovani kako bi se spriječilo širenje zaraze.

Ovo nije prvi slučaj da zatvorenici u ZIKS-u konzumiraju narkotike, ali jeste prvi snimak koji to dokazuje. Prije tri godine u spuškom zatvoru je preminuo mladić usled, kako se sumnja, prekomjerne upotrebe narkotika.

Istraživanje nevladinih organizacija Akcija za ljudska prava i Juventas 2016. god ne pokazalo je da svaki peti zatvorenik koji je koristio drogu prije dolaska u Zavod za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) nastavlja sa drogiranjem i u zatvoru. Prema njihovoj procjeni, takva praksa iziskuje reakciju nadležnih institucija, prije svega kroz sprečavanje unošenja psihoaktivnih susptanci u zatvor, ali i kroz omogućavanje liječenja zavisnicima kada se nađu iza rešetaka.

Istraživanje je pokazalo da četvrtina ispitanika smatra da se droga u zatvoru može nabaviti lako, dok 45 procenata tvrdi da u ZIKS-u ima ljudi koji koriste narkotike.

Po naređenju uprave ZIKS-a, u poslednje vrijeme se sprovode detaljne kontrole hrane i predmeta koji se unose u zatvor. Pored članova porodica i prijatelja osuđenika, detaljnom pretresu su podvrgnuti i službenici zatvora zbog sumnje da neki od njih dostavljaju drogu zatvorenicima.

Ipak, uprkos strogim kontrolama, taj problem nije iskorijenjen, pa osuđenici i dalje dobijaju drogu.

Bilo je slučajeva kada su zatvorenici drogu dobijali i spolja. Ubacivana im je praćkama i na druge načine iza žice. Zbog toga su pojačane kontrole i na kritičnim tačkama izvan zatvora.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6064 pregleda