Završen popis imovine desetak mještana Kalušića od strane Rudnika uglja

    1 mesec pre 2021 pregleda Izvor: PV Informer

Vještaci koje je Rudnik uglja Pljevlja angažovao na procjeni imovine desetak mještana sela Kalušići završili su posao na terenu, a iz Rudnika uglja očekuju da bi trebali uskoro od vještaka dobiti konačne iznose vrijednosti popisane nepokretne imovine.

Rudnik uglja očekuje da konačan izvještaj vještaka dobiju do 15 septembra, posle čega će mještani čija je imovina popisana biti pozvani na razgovor, predstavljen izvještaj vještačenja imovine i ponuđena prodaja imovine.

Iz Rudnika uglja smatraju da će biti ponuđena realna cijena i pravična ponuda, koju bi mještani trebali da prihvate. U suprotnom ta imovina će svakako biti predmet eksproprijacije 2025.godine i u procjeni neće biti obuhvaćeni objekti koji su nelegalno sagrađeni u vrijeme dok je trajala zabrana gradnje na tom području, predviđenom za eksploataciju uglja u narednom periodu.

Stanovnici pljevaljskog sela Kalušići već nekoliko decenija imaju zabranu slobodnog raspolaganja svojom imovinom, jer je prostor ovog sela proglašen za Prostor pod posebnom namjenom do 2025. godine. Naime, teritorija ovog sela je namijenjena za eksploataciju uglja i tamošnji mještani nemaju pravo da grade objekte, kako stambene tako i poslovne, kao ni da vrše sadnju novih poljoprivrednih kultura.

Menadžment Rudnika uglja AD „Pljevlja“, na jednoj od održanih sjednica početkom godine je između ostalih odluka usvojio i biznis plan preduzeća za 2023. godinu. Usvojenim biznis planom odobrena je predviđena ekspropriacija nepokretnosti vlasnika porodičnih objekata i njihovih imanja u selu Kalušići.

Prema dostupnim informacijama menadžment Rudnika uglja će mještanima koji žive na obodu kopa ponuditi eksproprijaciju kojom bi zemljište bilo plaćeno po 8-9 eura po kvadratnom metru, a objekti po cijeni do 550 eura po kvadratnom metru. Iz Rudnika uglja smatraju da se radi o veoma korektnoj i realnoj ponudi, kojom bi vlasnici trebali biti zadovoljni. Novac za eksproprijaciju je već obezbjeđen. U prvoj fazi planira se eksproprijacija nepokretnosti desetak porodica koji žive na obodu Kalušića prema kopu, a sam postupak realizacije počeo je u aprilu ove godine.

Rudnik uglja je još početkom jula 2022. godine raspisao tender za izradu Glavnog rudarskog projekta za eksploataciju uglja na površinskom kopu Potrlica-Kalušići, čija je procijenjena vrijednost 544.500,00 eura.

Izmještanjem Ćehotine koje je planirano do 2025. godine bi se obezbijedilo dugoročno i stabilno snabdijevanje termoelektrane ugljem, za šta će biti neophodna eksploatacija rezervi uglja iz ležišta sela Kalušići.